Με την κακοκαιρία Ελπίδα να δείχνει σημάδια υποχώρησης, έρχεται η ώρα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δοθεί αποζημίωση 2.000 για κάθε ακινητοποιημένο όχημα, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αποδέχθηκε η Αττική Οδός.

Παράλληλα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης άφησε σαφείς αιχμές κατά της Αττικής Οδού επισημαίνοντας «Σε σύγκριση της κατάστασης που επικράτησε στον οδικό άξονα Αθηνών - Λαμίας με την Νέα Οδό και την Αττική Οδό από την άλλη είναι τόσο προφανής η διαφορά που επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού».

Παρέμβαση για τα πρωτοφανή γεγονότα στην Αττική Οδό έκανε και Κώστας Καραμανλής. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έγινε γνωστό πως συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό», προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις.

Χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για έξι, οκτώ, δέκα ακόμα και 24 ώρες στην Αττική Οδό χωρίς νερό, φαγητό, ακόμα και χωρίς θέρμανση, καθώς σε κάποια αυτοκίνητα τελείωναν τα καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 3.000 οχήματα και 3.500 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί για ώρες στην Αττική Οδό.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που πέρασαν μία αδιανόητη οδύσσεια είναι ενδεικτικές των όσων βίωσαν. Απόλυτη εγκατάλειψη και καμία ενημέρωση από την Αττική Οδό. Μάλιστα οι περισσότεροι τη στιγμή που πλήρωσαν τα διόδια για να μπουν στην Αττική οδό ρώτησαν αν ο δρόμος είναι ανοιχτός για να λάβουν καταφατική απάντηση.

Καραμανλής: Θα αποδοθούν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.

«Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστας Καραμανλής.