Κλινικές δοκιμές εμβολίου ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού ξεκίνησαν οι Pfizer και BioNTech, όπως ανακοίνωσαν.

Στη δοκιμή αυτή, όπου θα μετάσχουν 1.420 ενήλικες ηλικίας 18-55 ετών, θα αξιολογηθούν η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και το επίπεδο ανοσοαπόκρισης του εμβολίου τόσον αναφορικά με τις δύο δόσεις του όσο και ως ενισχυτική.

Η δοκιμή θα «σπάσει» σε τρεις ομάδες: Οι συμμετέχοντες στην πρώτη έχουν λάβει δύο δόσεις του υφιστάμενου εμβολίου της Pfizer τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες πριν την έναρξη της δοκιμής και θα λάβουν μία ή δύο δόσεις του νέου εμβολίου για την Όμικρον. Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα έχουν λάβει τρεις δόσεις του υφιστάμενου εμβολίου της Pfizer για την Covid-19 τουλάχιστον 90 έως 180 ημέρες πριν την έναρξη της μελέτης και θα λάβουν μία δόση του υφιστάμενου εμβολίου ή του νέου για την Όμικρον. Οι συμμετέχοντες στην Τρίτη ομάδα δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο για την Covid-19 και θα λάβουν τρεις δόσεις του εμβολίου για την Όμικρον.

Το εμβόλιο αυτό θα χορηγείται σε δόση των 30 μικρογραμμαρίων, όπως και το υφιστάμενο εμβόλιο της Pfizer. «Μολονότι οι τρέχουσες έρευνες και τα στοιχεία που συλλέγονται στην πράξη δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον και της εισαγωγής σε νοσοκομείου, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η προστασία αυτή να φθίνει συν τω χρόνω, αλλά και να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί η Όμικρον και πιθανώς και νέες παραλλαγές στο μέλλον», δήλωσε η αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων της Pfizer, Κάθριν Γιάνσεν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είπε τον περασμένο μήνα ότι αν χρειαστεί νέο εμβόλιο για την Όμικρον, ο φαρμακευτικός κολοσσός θα το έχει έτοιμο σε 100 μέρες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Pfizer, επιβεβαίωσε στο CNN ότι η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή αυτού του εμβολίου.