Ανατροπή δεδομένων φέρνει στον χώρο του γιότινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού στον Πατραϊκό και στον Κορινθιακό Κόλπο η εξαγγελία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της μαρίνας της Ιτέας.

Τι σημαίνει αυτό; Αν βρεθεί ένας επενδυτής που θα μπορέσει να εξαγοράσει την μαρίνα τότε αυτόματα ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία της πρώτης Mega Yacht στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Η Mega Yacht αποτελεί τον πρωταγωνιστή στον χώρο του γιότινγκ αφού η κατασκευή της σημαίνει ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για την φιλοξενία μεγάλων σκαφών που συνήθως ανήκουν στην διεθνή οικονομική ελίτ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ανάσες που μπορεί να πάρει η κάθε τοπική οικονομία.

Όπου υπάρχει ένας χώρος Mega Yacht υπάρχει ταυτόχρονα μια άλλη δυναμική στο γιότινγκ και γενικότερα στον θαλάσσιο τουρισμό. Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος δεν υπάρχει Mega Yacht και η Πάτρα, μια πόλη που έχει αρκετές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, υπολείπεται σε δομές.

Η Μαρίνα, στην βόρεια πλευρά της λιμενικής ζώνης, είναι σε κακή κατάσταση και εκτός αυτού ακόμα και στην περίπτωση της αναβάθμισης της η δημοτική αρχή (που την διαχειρίζεται) δεν φαίνεται να έχει τέτοια σχέδια για αυτή.

Ο χώρος που έχει φτιάξει ο ΟΛΠΑ στον δεξιά πλευρά του μώλου της Αγίου Νικολάου στο παλαιό λιμάνι, δεν έχει τις υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει μια σύγχρονη Mega Yacht.

Είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 17 σκάφη, όμως παρέχει μόνο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους ρίχνουν άγκυρα εκεί. Δεν είναι δηλαδή ούτε καν μαρίνα και σίγουρα απέχει αρκετά από μια κανονική Mega Yacht.


Ο ΟΛΠΑ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για κατασκευή μιας σύγχρονης και κανονικής Mega Yacht που να μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στα διερχόμενα σκάφη, όμως, σίγουρα αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ χρειάζεται και ένας επενδυτής.

Η Ιτέα που έχει μια μικρή λειτουργική μαρίνα που μπορεί όμως να φιλοξενεί μόνο μικρά σκάφη μπαίνει μπροστά από την Πάτρα, με την εξαγγελία αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση της.

Όπως μπροστά μπαίνει και από το Αίγιο. Εκεί ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, Βασίλης Χριστόπουλος, αναμένεται να έχει μέσα στις επόμενες ημέρες μια συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας.