Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, μετά από την εισήγηση της προέδρου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, με συντριπτική πλειοψηφία (11 υπέρ έναντι 2 αποχών), τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής  στην κινητοποίηση (μηχανοκίνητη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα),  την οποία έχει εξαγγείλει για το προσεχές Σάββατο 29 Ιανουαρίου η Δημοτική Αρχή.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του πλαισίου των διεκδικήσεων, τονίζοντας πως σε ότι αφορά τον Πολιτιστικό Οργανισμό, δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. 

Ως προς την υποχρηματοδότηση στην απόφαση αναφέρεται, ότι το σύνολο σχεδόν της λειτουργίας του Οργανισμού καλύπτεται από την χρηματοδότηση του Δήμου, ύψους ποσού 2.390.000 €. Η πρόβλεψη για το 2022, που αφορά την κάλυψη των αναγκών της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων και των ΜΑΠ, είναι 2.132.000 €.  Η ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημά μας για χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ αποτυπώνεται με το ποσό των 6.500,00 στο 2021 και 9.000,00 στο 2020, όταν το σύνολο των εκδηλώσεων κοστολογούνται σε ποσό € 620.000. 

Για την υποστελέχωση και την πολιτική της ανταποδοτικότητας  το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού τονίζει πως συνεχίζεται η απαγόρευση προσλήψεων μονίμου προσωπικού. Η μόνη επιλογή που δίνεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό, είναι ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν ανανεώνεται. Συγκεκριμένα το 2021 συνταξιοδοτούνται 5 εργαζόμενοι (1 εργαζόμενος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και 4 εργαζόμενοι από το Τμήμα Παραγωγής).  

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η καλλιτεχνική και μουσική παιδεία είναι εξ’ ολοκλήρου ανταποδοτική (δίδακτρα από τους μαθητές). Δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στη μουσική παιδεία και στις εικαστικές τέχνες με αντίστοιχες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτό να μην εξαρτάται από την οικονομική τους δυνατότητα. Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου και του Εικαστικού Εργαστηρίου σε ποσοστό 80 %, έχουν ενταχθεί σε μειωμένα δίδακτρα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν. Τα δύο χρόνια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι πληρώθηκαν από τα ίδια έσοδα του Πολιτιστικού Οργανισμού, ύψους 65.000 €. Το κράτος για άλλη μια φορά αρνήθηκε να καλύψει την μισθοδοσία τους. Στο Δημοτικό Ωδείο και στο Εικαστικό Εργαστήρι υποχρεωτικά προσλαμβάνονται 33 καθηγητές με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (8/μηνο), κάθε χρόνο. Το 2021 προστέθηκαν και 30 μουσικοί που δουλεύουν με αποδεικτικό δαπάνης στη Δημοτική Μπάντα, χωρίς καμία αντίστοιχη πίστωση από του Υπουργείο. 

Μια σειρά έργα που αφορούν δομές πολιτισμού είτε ολοκληρώθηκαν, είτε είναι προς ολοκλήρωση. Χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία τους και κυρίως ο δημόσιος χαρακτήρας τους. 

Στην απόφαση τονίζεται πως ο Πολιτιστικός Οργανισμός συνεχίζει να διεκδικεί:

  • Την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Πατραϊκού λαού και των εργαζόμενων του Δήμου, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών της πόλης, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
  • Την κατάργηση της ανταπόδοσης της ανταποδοτικότητας στις δομές καλλιτεχνικής παιδείας και την κάλυψη της μισθοδοσίας όλου του προσωπικού, σε Δημοτικό Ωδείο και Εικαστικό Εργαστήρι από τον  κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σ’ όλες τις δομές διοίκησης και καλλιτεχνικής παιδείας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να  συμμετάσχει  στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. . Το Χορευτικό  Τμήμα, η Δημοτική Μπάντα και οι καθηγητές στο Εικαστικό Εργαστήρι και το Ωδείο, ήδη ετοιμάζονται να δώσουν το δικό τους τόνο στην κινητοποίηση