Το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στα κράτη της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης φέρεται να μελετά ο Τζο Μπάιντεν καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές οι New York Times αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει σχέδια ανάπτυξης μεταξύ χιλίων και 5.000 στρατιωτών με πιθανότητα δεκαπλασιασμού του αριθμού αυτού στις 50.000 αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Τις επιλογές αυτές φέρεται να παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στον Μπάιντεν σε συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ το περασμένο Σάββατο.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη των στρατιωτών, αλλά και πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα να εισβάλουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη γειτονική της χώρα. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι ειναι δικαίωμά του να παρατάσσει σε όποιο σημείο της ρωσικής επικράτειας θέλει τις δυνάμεις του.

Το δημοσίευμα δεν κάνει λόγο για πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Προσθέτει δε ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να λάβει την απόφαση ακόμη και εντός της εβδομάδας, ενώ συνεχίζονται οι αμερικανο-ρωσικές διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον να αναμένεται να υποβάλει γραπτή απάντηση στη Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά.