«Δεν είναι αθώα η Όμικρον, παράγει νοσηλείες, απλά οι νοσηλείες αυτές έχουν λιγότερη χρονική διάρκεια και λιγότερες ανάγκες οξυγονοθεραπείας».

Το παραπάνω τονίζει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σχολιάζοντας την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας και τη φάση που βρίσκεται η μάχη κατά του covid.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των ιατρών και των επιστημόνων για την Όμικρον, την νέα μετάλλαξη που μπήκε στην καθημερινότητα μας, επιβεβαιώνονται έτσι κατά το ήμισυ. «Σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και υποκείμενα νοσήματα η Όμικρον όχι μόνο μπορεί να φέρει νοσηλείες, αλλά νοσηλείες σε ένα βαρύ επίπεδο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαστοράκου.

Πάντως, η κατάσταση στην ανοικτή κοινότητα με τον αριθμό των κρουσμάτων δείχνει να αποφορτίζεται σταδιακά, παραμένοντας όμως σε ένα υψηλό στάνταρ. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου το διάστημα αυτό χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες  που θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αφού θα κρίνει αν τελικά προχωρήσουμε σε μία ύφεση.

«Υπάρχει μια τάση αποσυμπίεσης και περιμένουμε μια ακόμα μεγαλύτερη, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει. Στα νοσοκομεία όμως της Πάτρας η πίεση παραμένει μεγάλη, υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλειών και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να υπάρξει μια αποσυμπίεση και εκεί».

Από εκεί και πέρα η εμβολιαστική διαδικασία στην Αχαΐα έχει εμφανίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μία πτώση έστω και μικρή. «Από εκεί που είχαμε φτάσει τα 2.800 με 2.900 εμβόλια την ημέρα, έχουμε πέσει στα κάτι παραπάνω από 2.000.

Διανύσουμε μία μικρή κάμψη στα εμβόλια και αυτό είναι ανησυχητικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης της περιοχής. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου είναι προστατευμένα και θωρακίζονται  τόσο από την μετάλλαξη της Δέλτα, όσο και από αυτή της Όμικρον».