Παρέμβαση της Ευαγγελίας Βαβαρούτα, νοσηλεύτρια, μέλος Πολιτικής Γραμματείας «σπιράλ» και παρατηρήτρια ΚΟΔΗΠ, εκ μέρους του «σπιράλ» για το θέμα των αστέγων στην πόλη.

"Το Δεκέμβριο του 2019, τα εγκαίνια του υπνωτηρίου αστέγων του δήμου μας, έκαναν τον Δήμαρχο Πατρέων… αστέρι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο γνωστής έγκριτης δημοσιογράφου των Αθηνών! Είχε ξεχάσει ολότελα πως η κορδέλα θα έπρεπε να είχε κοπεί τρία χρόνια πίσω, όπως συνέβη σε άλλους δήμους της χώρας που εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ολοκλήρωσαν το έργο εγκαίρως, χωρίς να χρειαστεί να το μετακινήσουν στο επόμενο (ΕΣΠΑ 2019-2023) όπως συνέβη στην «πρωτοπόρα» Πάτρα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Την ξεπερνάμε αυτή τη λεπτομέρεια. Ο χώρος άνοιξε –σε νοικιασμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Γούναρη και Μπουκαούρη- και υποδέχτηκε όσους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του, δικαιούνταν να φιλοξενηθούν. Είναι απορίας άξιον πως η δομή δεν έχει φτάσει ποτέ ούτε στο μισό της πληρότητας της! Τόσο λίγοι άνθρωποι στην πόλη βρίσκονται σε αυτό το μεταβατικό για τη ζωή τους στάδιο, της αστεγίας; Και οι απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις μας στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων έρχονται πάντα «πειστικές» και «τεκμηριωμένες». 

Και μετά βγήκαν ανακοινώσεις που καλούσαν όλους τους άστεγους, ανεξαρτήτως κριτηρίων, να καταλύσουν στους χώρους του υπνωτηρίου τις μέρες του ψύχους! Και βγήκε και η Ομάδα Δρόμου και έκανε το έργο της, καταγράφοντας κι επιχειρηματολογώντας.

Ξημερώματα όμως της 24ης Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2022, δυο συνάνθρωποί μας κοιμούνται στο γνωστό τους πεζοδρόμιο, Ερμού και Καραϊσκάκη. Και για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το σπιράλ αναρωτιέται για το νόμιμο και το ηθικό…" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.