Τα εύσημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας απέσπασε ο δήμος Πατρέων για τη φιλοζωική συμπεριφορά που έχει απέναντι στα αδέσποτα.

Η Ομοσπονδία έκανε έρευνα σε όλους τους δήμους της χώρας παίρνοντας στοιχεία από 80 φιλοζωικούς συλλόγους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, έγινε αξιολόγηση και έφερε την Πάτρα πρώτη μεταξύ όλων των μεγάλων δήμων της περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά ο Δήμος της Πάτρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 14 κορυφαίους δήμους της χώρας που αξιολογήθηκαν ως οι καλύτεροι σε πρακτικές και δράσεις υπέρ της προστασίας των ζώων.

Η αξιολόγηση έγινε με βάση στοιχεία τα οποία τέθηκαν στην διάθεση της Ομοσπονδίας από 80 φιλοζωικούς συλλόγους της χώρας και αφορούσαν 338 δήμους της Πάτρας. Ο Δήμος της Πάτρας με βάση τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκε στους κορυφαίους και είναι ο μοναδικός στη λίστα αυτή από τους μεγάλους περιφερειακούς δήμους της επικράτειας.

Η έρευνα αυτή έγινε από την Ομοσπονδία για να αναδείξει τους δήμους που έχουν κάνει πράγματα για το θέμα των ζώων και ειδικότερα για τα αδέσποτα, ένα ζήτημα που ταλανίζει όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά και να στιγματίσει αυτούς που δεν έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.

Έτσι μαζί με τους κορυφαίους, υπάρχει και η λίστα με τους χειρότερους δήμους, εκεί που από την περιοχή μας ανήκει ο Δήμος Μεσολογγίου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο πράγμα η διαχείριση των αδέσποτων και δη σε μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος η πολιτεία φόρτωσε την αρμοδιότητα στους δήμους δίχως η ίδια να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ούτε ειδικευμένο προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση παρέχει στους δήμους για αυτό και διαπιστώνεται αδυναμία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Πάτρα, με τη συνεργασία φιλοζωικών συλλόγων και εθελοντών, φαίνεται ότι  έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.  Λειτουργεί ήδη ένα κτηνιατρείο – καταφύγιο, στο Δρέπανο που τηρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και κινείται στη συλλογιστική του νομοσχεδίου για τα ζώα και με άλλες πρακτικές δράσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο.  Να λοιπόν που η προσπάθεια αυτή επιβραβεύεται.