Πάνω από 850 οχήματα και δεκάδες Πατρινοί συμμετείχαν στην «car-ναβαλότσαρκα» που διοργάνωσε η καρναβαλική ομάδα «Του χρόνου Μπούλες» και πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού, δίνοντας ένα καρναβαλικό τόνο στην Πάτρα, σε μία νύχτα που στην συνείδηση του κόσμου αυτής της πόλης είναι ταυτισμένη με την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η έναρξη αυτή από πλευράς Δήμου δεν υπήρξε ποτέ και έτσι η πρωτοβουλία αυτή που πήραν τα πληρώματα ήταν που έδωσε μια καρναβαλική γεύση στην Πάτρα, εκεί που δεν θα υπήρχε τίποτα άλλο, από όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν, έστω και κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Η συμμετοχή του κόσμου στην πρωτότυπη αυτή καρναβαλική βόλτα που βγήκε μέσα από την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, ήταν τουλάχιστον συγκινητική. Στα αμάξια που συμμετείχαν έβλεπε κανείς καρναβαλιστές όλων των ηλικιών.

Από εξηντάρηδες έως και μικρά παιδιά κάτω των δέκα των ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκίνησε η πομπή αυτή των αυτοκινήτων από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ, μέσα σε μια ώρα είχε απλωθεί σε όλο το μήκος της Πάτρας.

Κυριολεκτικά. Όταν τα πρώτα αυτοκίνητα έμπαιναν στην πλατεία Γεωργίου, τα τελευταία της πορείας βρίσκονταν στην Κανελλοπούλου και κατευθύνονταν προς την Αγία Σοφίας και την μίνι περιμετρική για να μπουν στον κύριο αστικό ιστό της πόλης.

Αν ήθελε κάποιος να δει την πομπή με όλα αυτά αμάξια θα έπρεπε να στηθεί πάνω από μία ώρα σε ένα από τα σημεία της διαδρομής. Και το ακόμη πιο συγκινητικό; Υπήρχε κόσμος που αψηφώντας το κρύο είχε στηθεί.

Κόσμος, όπως αυτός στην πλατεία Γεωργίου που φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε με το κινητό του τα αυτοκίνητα που περνούσαν.


Μικρά αυτοσχέδια άρματα, βγαλμένα από την ιστορία

Όσο για τα αυτοκίνητα και τον στολισμό τους; Έλαμψε η φαντασία, το κέφι και το μεράκι των καρναβαλιστών.

Ι.Χ., μικρών και μεγαλύτερων κυβικών, καμπριολέ, αγροτικά, βανάκια, φορτηγά, έως πούλμαν είχαν μετατραπεί για το χατίρι της καρναβαλότσαρκας σε αυτοσχέδια άρματα. Όπως τα πρώτα άρματα του Κρυμμένου Θησαυρού.

Η βόλτα των πληρωμάτων και όλου αυτού του κόσμου που συμμετείχε απέδειξε ότι το καρναβάλι στηρίζεται πάνω από όλα στο αυθόρμητο και στο αυτοσχέδιο των καρναβαλιστών και όχι των διοργανωτών. Όποιοι διοργανωτές και αν είναι αυτοί.

Έδειξε επίσης την δίψα που έχει ο κόσμος της Πάτρας και οι καρναβαλιστές της, ο καρναβαλόκοσμος της, για να κρατήσει ζωντανό τον θεσμό και την μεγάλη αυτή γιορτή της πόλης, ανεξαρτήτων συνθηκών και καταστάσεων.

Κι θα το κρατήσει! Ξυπνώντας ακόμα και την ίδια την πόλη (και ενεργοποιώντας τους φορείς της) από τον καρναβαλικό τους λήθαργο.