Περιγραφή: Δύο επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι ένας κομήτης πρόκειται να καταστρέψει τη Γη σε 6 μόλις μήνες και ψάχνουν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, ερχόμενοι σε επαφή με πρόσωπα από την πολιτική, την δημοσιογραφία και την επιστήμη.

Είδος: Σατιρική επιστημονικής φαντασίας

Διάρκεια: 2 ώρες και 18 λεπτά

Σκηνοθεσία: Adam McKay

Σενάριο: Adam McKay

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Laerence, Leonardo DiCaprio, Meryl Strip, Rob Morgan

Jonah Hill

Έτος Παραγωγής: 2021

Ξεκίνησε αυτές τις μέρες να προβάλλεται στο Netflix και τα σχόλια για την ταινία αυτή αφορούσαν το πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της καθώς και το πόσο σατιρικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Adam McKay και οι υπόλοιποι συντελεστές άσκησαν κριτική στην σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστάσεις.

Οι περισσότεροι θεατές νόμιζαν πως έβλεπαν κωμωδία, όμως στην πορεία συνειδητοποίησαν πως παρακολουθούσαν μια υπόθεση που τους ήταν αρκετά γνώριμη. Αν άλλαζε η έννοια «κομήτης» με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στις μέρες μας και έρχεται ξαφνικά και αυτό σαν κομήτης στο προσκήνιο, η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ενός είδους κριτική στην κοινωνικοπολιτική ζωή του 2021.

Έθιξε ζητήματα διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων από πολιτικούς και επιστήμονες, αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, του διαρκούς σχολιασμού, της εικόνας και της διακωμώδησης σοβαρών καταστάσεων, διαπέρασε μικρές και μεγαλύτερες οθόνες και μας «χτύπησε ένα καμπανάκι» περί ζωής, επικοινωνίας και, φυσικά, διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων όπως αυτή της καταστροφής της Γης σε έξι μήνες.

Από την παραγωγή δεν λείπουν τα κινήματα, ο πανικός, η θλίψη και η υπερβολή. Θα λέγαμε ακόμα και ο μη επαγγελματισμός σε πολλές περιπτώσεις. Θίγεται ακόμα και το θέμα σχέσεων, όπως της συναδελφικής, της συζυγικής, της οικογενειακής.

Στο τέλος, άλλοι μένουν, άλλοι φεύγουν για άλλο πλανήτη. Μένει να μαντέψουμε ποιοι είναι αυτοί που μένουν και ποιοι εκείνοι που έχουν ιδιωτικό μέσο μετακίνησης στο διάστημα.

Ενδιαφέρον έχουν οι τρόποι που ο Adam McKay παρουσιάζει την ζωή, στο τελευταίο περίπου μισάωρο της προβολής, αλλά και τους τρόπους που ο καθένας επιλέγει για να περάσει τις τελευταίες του μέρες. «Σχολιάζει» επίσης, θέματα ευγνωμοσύνης, απραγίας και… επικείμενης επιβίωσης.

Είναι μια ταινία που συζητήθηκε αρκετά και μπορείτε να την δείτε από την οθόνη του σπιτιού σας.


DON'T LOOK UP | Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence | Official Trailer | Netflix