Όσο και να θες να πιστέψεις το αντίθετο έρχεται η πράξη και σου αποδεικνύει αυτό που ως συμπαθής (και όχι εμπαθής) κριτικός προς την δημοτική αρχή, δεν θες τελικά να πιστέψεις.

Τι είναι αυτό που δεν θες να πιστέψεις; Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή δεν θέλει, δεν αγαπάει και ακόμα περισσότερο δεν έχει στις προτεραιότητες της το Πατρινό Καρναβάλι.

Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο και γιατί, ούτε και έχει μεγάλη σημασία αυτό εδώ που τα λέμε. Μπορεί να το βλέπει σαν μια ξενόφερτη "βενετσιάνικη γιορτή", μπορεί να θέλει να ξεριζώσει τον θεσμό από τις ρίζες του και να το κάνει το καρναβάλι της "κουρελούς" ή της "ανατροπής" ή του "λαού" και να το δέχεται μόνο με την μαρξιστική του έννοια ως μια γιορτή που δίνεται η δυνατότητα στον λαό για να κοροϊδέψει το σύστημα και την κυρίαρχη τάξη.

Μπορεί χιλιάδες μπορεί, δεν ήμαστε άλλωστε στο μυαλό τους. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις φωτογραφίες της πλατείας Γεωργίου από το Σάββατο στις 22 Ιανουαρίου. Είναι η μέρα που ξεκινάει το Πατρινό Καρναβάλι, ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα γίνει και αφήνοντας στην άκρη τις υγειονομικές συνθήκες και αν αυτές επιτρέπουν μαζικές καρναβαλικές εκδηλώσεις.


Στην την καρδιά της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου δεν υπάρχει ούτε ένα διακοσμητικό καρναβαλικό στοιχείο που να θυμίζει στους Πατρινούς και στον επισκέπτη (λέμε τώρα) ότι το Πατρινό Καρναβάλι αρχίζει.

Ούτε ένας μπάστακας. Κι όμως από την πλατεία Γεωργίου και συγκεκριμένα από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων ξεκίνησε η λιτή καρναβαλική πομπή για να φτάσει στο δημαρχιακό μέγαρο και γίνει η καθιερωμένη τελετή παράδοσης του Καρναβαλικού Λαβάρου (παρεμπίπτοντος στο μέγαρο υπήρχαν δύο μπάστακες, πάλι καλά).

Ήθελε τόση σκέψη για ντύσουν ή έστω να βάλουν κάτι καρναβαλικό στην καρδιά της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, εκεί δηλαδή που χτυπάει ο ρυθμός του καρναβαλιού αυτής της πόλης, μιας πόλης που θέλει να λέει ότι είναι η πρωτεύουσα του καρναβαλιού της Ελλάδας; Δεν ήθελε.

 Η πλατεία Γεωργίου έτσι έμεινε στην πρώτη μέρα του καρναβαλιού "γυμνή" από καρναβάλι. Κυριολεκτικά. Στο μηδέν. Στο τίποτα. Για ποιο λόγο; Φοβήθηκαν στη Μαιζώνος μη τυχόν οι Πατρινοί δουν τους μπάστακες και αυτοί τους προκαλέσουν για μαζικές συγκεντρώσεις και αρχίσουν όλοι μαζί να χορεύουν;


Το πιο ειρωνικό; Το κέντρο της πόλης και η παραλιακή ζώνη έχει γεμίσει από μπάστακες. Ξεχάσαν όμως να βάλουν στην πλατεία Γεωργίου. Δεν πειράζει του χρόνου. Όσο για την έναρξη, ας μην αναφερθούμε καλύτερα (αλήθεια εκείνο το βιντεάκι που θα δινόταν στα κανάλια και στα ΜΜΕ για να μας ειδοποιήσει ότι το καρναβάλι ξεκινά, τι έγινε;)

Πάλι καλά που έγινε αυτή η καρναβαλότσαρκα από τις Μπούλες και τα πληρώματα που το πήραν πάνω τους. Και έτσι οι Πατρινοί θυμήθηκαν ότι στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού, στην πόλη τους, ξεκινάει το Πατρινό Καρναβάλι. Η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης που ο Δήμος συνεχίζει να απαξιώνει…

(Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Φάκαλου).