Στην Ιταλία, οι ανεμβολίαστοι γιατροί και οδοντίατροι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έχουν φτάσει τους 1.913.

Σε ολόκληρη την χώρα, οι γιατροί και οδοντίατροι που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα και παύθηκαν από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, είναι 1.913. Πρόκειται για το 0,4% των μελών όλων των διαφόρων τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι μετρούν 467.611 εγγεγραμμένους, όπως έγινε γνωστό.

Παράλληλα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών και οδοντογιατρών, αγγίζει το 7,2% του συνόλου. «Πρόκειται, όμως, για ένα ποσοστό το οποίο συμπεριλαμβάνει και τους συναδέλφους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όσους έχουν νοσήσει, ή αναγκάστηκαν για αναβάλουν την δεύτερη η τρίτη δόση για λόγους υγείας. Υπάρχουν και εκείνοι που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Φιλίππο Ανέλι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιταλικών ιατρικών Συλλόγων.

Στις 20 του περασμένου Δεκεμβρίου, εστάλησαν 60 χιλιάδες επιστολές, σε γιατρούς που δεν είχαν καταθέσει τα αναγκαία πιστοποιητικά. Οι μισοί απέδειξαν ότι δεν έχουν πρόθεση να αποφύγουν τον εμβολιασμό. «Τώρα, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους, παύθηκαν σχεδόν 2.000 μέλη μας και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε ο Ανέλι.

Νέα μείωση στα ποσοστά ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών, ο οποίος αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, συνεχίζει να φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, οι κάτοικοι της Ιταλίας που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία και δεν έχουν εμβολιαστεί, περιορίσθηκαν σε λιγότερο από δυο εκατομμύρια. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση είναι 1.862.705, λιγότεροι κατά 155.268 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο σύνολο των πολιτών ηλικίας 50 με 59 ετών, 848.871 (ποσοστό 8,8%) δεν έχουν προσέλθει ακόμη στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα, στους άνω των 80 ετών, οι μη εμβολιασμένοι είναι μόλις 167.469, δηλαδή το 3,6% του συνόλου. Επιβεβαιώνεται παράλληλα η θετική ανταπόκριση των νέων: μόνον το 6% των Ιταλών ηλικίας 20 με 29 ετών δεν έχει εμβολιαστεί ούτε με μια δόση. Πρόκειται δηλαδή για 363.917 πολίτες.

Συνολικά, το 90,2% των κατοίκων της χώρας ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ η χορήγηση της δεύτερης δόσης έχει γίνει στο 87%. Τέλος, το 48.9% του ιταλικού πληθυσμού έχει κάνει και την «αναμνηστική», τρίτη δόση του εμβολίου.