Κοντά στις είκοσι διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε καθημερινή βάση στην Πάτρα, με τον αριθμό αυτόν να δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα όμως με κύκλους της ΔΕΗ οι περισσότερες από τις διακοπές που γίνονται σε ένα ποσοστό που είναι πάνω από 80% δεν αφορούν τα χρέη και τις οφειλές της τρέχουσας περιόδου που έχει αυξημένους λογαριασμούς λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά παλαιότερα χρονικά διαστήματα, ακόμα και πριν από την πανδημία.

Βλέπετε η Πάτρα είναι μέσα στις πόλεις που βρίσκονται στη λίστα με το μεγαλύτερο ύψος οφειλών στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους, με ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών να έχουν χρέη τα οποία είτε έχουν τακτοποιήσει, είτε όχι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις δόσεις και στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Πάντως, για τα σπίτια που μένουν χωρίς ρεύμα δεν αλλάζει κάτι. Μένουν στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση, ενώ βρισκόμαστε σε μία περίοδο ψύχους που το κρύο κατά περιόδους είναι τσουχτερό και η θερμοκρασία αρκετά χαμηλή.

Σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από τον Δήμο πάνω από 600 νοικοκυριά έχουν μείνει το τελευταίο διάστημα (από τις γιορτές και μετά), χωρίς ρεύμα είτε για μία ή δύο μέρες, είτε για περισσότερες.

Ένας αριθμός από αυτά τα νοικοκυριά παραμένει χωρίς ρεύμα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την αρμόδια αντιδημαρχία που τρέχει το πρόγραμμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση τους όρους της ΚΥΑ, αλλά και από ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΔΗΕ που θέλουν να βοηθήσουν αυτές τις οικογένειες.

Δεκάδες οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επανασύνδεσης

Οι αιτήσεις από νοικοκυριά που έχουν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να πάρουν ένα εφάπαξ  βοήθημα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λογαριασμούς τους, αλλά και για να τους επανασυνδεθεί το ρεύμα, είναι πλέον δεκάδες.

Σε όσους κόβεται το ρεύμα τρέχουν απευθείας στον Δήμο και στην αντιδημαρχεία για να κάνουν το σχετικό αίτημα. Οι περισσότερες από τις διακοπές αυτές βέβαια και αυτό θα πρέπει να σημειωθεί δεν γίνονται από την ΔΕΗ, αλλά από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους της ΔΕΗ αναλογικά με το ύψος των οφειλών και τον πληθυσμό της Πάτρας οι διακοπές ρεύματος σε σύγκριση με παλιότερα έχουν μειωθεί και αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που σχετίζονται με την κρίση της πανδημίας.