Κι ενώ η κατάσταση στην εστίαση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους επαγγελματίες, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μαζί με την επιτροπή, θα αποφασίσει την παράταση των μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα, χωρίς από την άλλη να ανακοινώνει τα αντίμετρα που θα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις.

Η ζημιά για την εστίαση από τα μέτρα και από το όλο κλίμα που υπάρχει είναι μεγάλη. Το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής χωρίς καν να έχουν δοθεί στοιχεία κατά πόσο αυτό έχει συμβάλει στην μείωση των κρουσμάτων και της διασποράς, έχει πληγώσει όλα τα μαγαζιά του κλάδου.

Από τα καφέ μέχρι και τα εστιατόρια. Το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου από την άλλη με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 12, έχει κρατήσει κλειστά τα νυχτερινά καταστήματα και αυτά που η κύρια βάση της λειτουργίας τους είναι η νύχτα, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει τη κίνηση σε όλους τους ΚΑΔ που αφορούν την εστίαση.

«Είχαμε μιλήσει εξ’ αρχής για ένα καθολικό lockdown που επηρεάζει όλα τα μαγαζιά και τον κλάδο της εστίασης. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε στη πράξη.

Όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και δεν δείχνει να την ενδιαφέρει τι θα γίνουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην εστίαση και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για πολλές επιχειρήσεις. «Από την μία τα μέτρα, από την άλλη το όλο κλίμα που υπάρχει, η μείωση της κίνησης και μαζί με όλα αυτά η ενεργειακή κρίση και το ύψος των λογαριασμών για το ρεύμα σε κάθε μαγαζί.

Τα νούμερα φέρνουν τρέλα στην κυριολεξία. Πάνω από 5.000 ευρώ για έναν μήνα ή 1.000 ευρώ για μαγαζιά που εδώ και τόσο καιρό είναι κλειστά. Δεν γίνεται οι καταστηματάρχες να ανταπεξέλθουν και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες με τέτοιους λογαριασμούς.

Το ρεύμα πλέον εξελίσσεται ως η βασική αιτία που θα δούμε μαγαζιά να κλείνουν». Απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΚΕΑΝΑ ετοιμάζεται να αντιδράσει. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό έχει δηλώσει την συμμετοχή του στην μηχανοκίνητη πορεία του Δήμου.

Επιπλέον αναμένεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και δράσεις που θα κάνει από κοινού με αντίστοιχα όργανα της εστίασης στην επικράτεια, αλλά και με την πανελλήνια ομοσπονδία. «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση. Δεν γίνεται διαφορετικά».