Η χρονιά για το αεροδρόμιο του Αράξου έκλεισε και τυπικά με το τέλος του χρόνου, με το ποσοστό της επισκεψιμότητας σε σχέση με αυτό του 2020 να αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στην Δυτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση από τον κρατικό αερολιμένα του Αράξου αυξήθηκε κατά 140% σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο σε σύγκριση με το 2019, παρέμεινε κατά 60% σε πτώση.

Το πρόσημο όμως αναλογικά με τις συνθήκες που υπήρχαν δεν παύει να είναι θετικό για το 2021. Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν ξεκίνησε με καθυστέρηση ενός μήνα τουλάχιστον, ενώ κατά τη διάρκεια της εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα που δημιούργησε προβλήματα σε όλο τον κλάδο του εξωτερικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στελέχη του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου το 2021 ήταν μία χρονιά που εντάσσεται ασφαλώς στο όλο κλίμα της πανδημίας και των συνθηκών που έφερε αυτή στον τουρισμό.

Από την άλλη όμως έδειξε το φως που υπάρχει στην άκρη του τούνελ, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για μια εκτόξευση της τουριστικής κίνησης το 2022, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε διεθνή επίπεδο.

Το αεροδρόμιο του Αράξου πάντως έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται από τώρα για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, έχοντας ενδείξεις ότι εφόσον όλα πάνε καλά η τουριστική περίοδος ακόμα και για την περιοχή μας θα αρχίσει από τα τέλη Απριλίου. Κάτι που γινόταν τις εποχές πριν από την πανδημία. Το αν γίνει αυτό θα φανεί στην πορεία.

Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία εν όψει του ερχόμενου καλοκαιριού στον τουριστικό κλάδο, ενώ στην Δυτική Ελλάδα ευελπιστούν ότι εκτός των Γερμανών που έδειξαν πιστοί στην περιοχή και το περασμένο καλοκαίρι, θα συνεχιστεί το άνοιγμα που έγινε σε νέες τουριστικές αγορές της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Παράλληλα, με την αναμενόμενη επιστροφή των Ρώσων που έλειψαν και αυτό το καλοκαίρι, τα παραπάνω στοιχεία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανάκαμψης του εξωτερικού τουρισμού, με το αεροδρόμιο του Αράξου να πρωτοστατεί σε αυτή.