Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων βρίσκεται εγκατεστημένο στην περιοχή της δυτικής Ευρώπης. Από την άλλη, εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων (πολικός αυλώνας) παρατηρείται στο ανατολικό τμήμα της.

Μια τέτοια διαμόρφωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας άνωθεν της Γηραιάς ηπείρου θα οδηγήσει στην πνοή ενός ισχυρού αεροχειμάρρου με διεύθυνση BΒΔ-NΝΑ που θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες ωκεάνιας προέλευσης προς την Βαλκανική χερσόνησο και κατ' επέκτασην και στην χώρα μας.

Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η μεγάλη διάρκεια της ψυχρής αυτής εισβολής, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο σύνολο της χώρας και οι χιονοπτώσεις έως και σε μηδενικά υψόμετρα κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους καθώς και σε μέρος των ανατολικών ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας.


Πρόγνωση καιρού Δυτικής Ελλάδας

Όσον αφορά την δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι χιονιοπτώσεις θα είναι ελάχιστες και παροδικού χαρακτήρα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές να είναι το σημείο αναφοράς της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Παρασκευή 21/1: Βροχές και κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα ανέλθει στους 12-14°C και οι άνεμοι στο Ιόνιο από Δ διευθύνσεις 4-5bf.

Σάββατο 22/1: Αρχικά άστατος καιρός με βροχοπτώσεις έως μέτριας έντασης κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Γρήγορη βελτίωση του καιρού από τα ΒΔ. Μικρή πιθανότητα για παροδικές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου σε νότια Ήπειρο, ανατολική Αιτ/νία και Β. Αχαΐα το μεσημέρι και το απόγευμα. Τα όποια φαινόμενα μέχρι και τις βραδυνές ώρες θα έχουν σταματήσει.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 9-11°C, ενώ από το βράδυ αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση. Οι άνεμοι στο Ιόνιο παγεροί ΒΔ 6-7 και τοπικά έως 8bf.

Κυριακή 23/1: Βελτιωμένος και ηλιόλουστος καιρός με την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μικρή πιθανότητα για παροδικά και ασθενή φαινόμενα στο Ιόνιο κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 6-8°C με τους ανέμους από Β-ΒΔ διευθύνσεις στα 4-5bf.

Πρόγνωση καιρού Πάτρας

Παρασκευή 21/1: Βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά του ν. Αχαΐας. Θερμοκρασία 9-13°C και άνεμοι ΝΔ 4-5bf.

Σάββατο 22/1: Αρχικά άστατος καιρός με βροχοπτώσεις έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700μ. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο και θα παρουσιάζουν τοπικό χαρακτήρα.

Mικρή αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα το απόγευμα με ενδεικτικό υψόμετρο τα 300-400μ.

Στα ανατολικότερα τμήματα του νομού ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα. Πλήρης παύση των όποιων φαινομένων μέχρι και το τέλος της ημέρας. Θερμοκρασία 3-10°C με την ελάχιστη τιμή της να σημειώνεται κατά τις βραδυνές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 3-4bf.

Κυριακή 23/1: Ηλιοφάνεια και τσουχτερό κρύο στην πόλη. Θερμοκρασία 0-7°C και άνεμοι Β-ΒΔ 2-3bf.

Τάση ερχόμενης εβδομάδας

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν διατήρηση του τσουχτερού κρύου μέχρι και την Τετάρτη-Πέμπτη με τις μέγιστες θερμοκρασίες να μην ξεπερνούν τους 6-8°C κατά Μ.Ο. και τις ελάχιστες να αγγίζουν ή και να πέφτουν κατά τόπους κάτω από τους 0°C ακόμη και στα πεδινά ηπειρωτικά και παράκτια τμήματα.

Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές υπολογίστε 5-6°C κατά Μ.Ο. χαμηλότερες τιμές, με την ορεινή ζώνη της Ηπείρου να φλερτάρει ακόμη και με ολικό παγετό. Τα φαινόμενα ενδέχεται να απουσιάζουν με μόνη εξαίρεση πιθανόν την Δυτέρα και τα Δ-ΝΔ τμήματα. Βαθμιαία μικρή άνοδος αναμένεται από την Παρασκευή και μετέπειτα.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν το ερχόμενο διάστημα.


Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης

Ρωμανός Πατρών

Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού & Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover.