Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της σχολικής κοινότητας πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 20 Γενάρη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης η κοινή σύσκεψη των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, εν όψει των αγωνιστικών πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής που θα κορυφωθούν με τη μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, για τα προβλήματα της πόλης που χρονίζουν.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων εκπροσώπησε ο Αντιπόεδρος Νίκος Αθανασόπουλος, την Ένωση Συλλόγων Γονέων εκπροσώπησε η Γραμματέας Δώρα Κουβελιώτη, Το Σύλλογο Σχολικών Φυλάκων και Λοιπών εργατοϋπαλλήλων  του Δήμου Πατρέων εκπροσώπησε η Πρόεδρος Φρόσω Ανδριοπούλου, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών το μέλος του Δ.Σ. Στέλιος Παλαρμάς και την Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας το μέλος  του Δ.Σ. Στάθης Μακρίδης.

Οι εκπρόσωποι φορέων απεύθυναν χαιρετισμό τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για να είναι τα σχολεία μας ασφαλή και λειτουργικά στον αντίποδα της διαχρονικής κυβερνητικής αδιαφορίας και δεσμεύτηκαν να βάλουν στα όργανα τους το θέμα της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε επίσης και χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, που εστίασε στην αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών από το κράτος.

Η σύσκεψη άνοιξε με ομιλία της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Φωτεινή Συριώτη, η οποία αφού ανέλυσε με στοιχεία την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια παιδεία με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, απηύθυνε αγωνιστικό μήνυμα στους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης των σχολείων και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα το Σάββατο 29 Γενάρη.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Σοφία Ασπρούλια στην τοποθέτηση της καυτηρίασε την κυβερνητική αδιαφορία και τόνισε ότι ο αγώνας είναι κοινός.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος που θα σταλεί στους διευθυντές, στους  Συλλόγους Διδακτικού Προσωπικού, στα Μαθητικά Συμβούλια, στους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολείων της πόλης καθώς και στους Συνδικαλιστικούς Συλλόγους των Εκπαιδευτικών και του Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού των σχολείων καλώντας συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα σε ένα μέτωπο αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και αυτών που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και τα σχολεία μας:

«Σε κοινή σύσκεψη οι Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων,  ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγώνα της δημοτικής αρχής για τη λύση των δίκαιων προβλημάτων της πόλης, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αποφασίσαμε να  συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις αγωνιστικές δράσεις που θα κορυφωθούν με τη μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.  Οι  γονείς, οι διευθυντές των σχολείων και όλοι οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης των σχολείων, οι μαθητές, βιώνουμε καθημερινά την απαξίωση και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης από το κράτος. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μόνο με κοινούς αγώνες. Γι αυτό καλούμε  την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης να γίνει μια γροθιά για να διεκδικήσουμε μαζί με όλα τα προβλήματα της πόλης δίκαιες λύσεις και για  τα χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης:

  • Κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας των σχολείων
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα από 27 σε 15 μαθητές για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να προφυλαχτούν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες τους από τον covid
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και περιορισμό της εξεταστέας ύλης
  • Ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός των αύλειων χώρων των σχολείων και των αθλητικών τους εγκαταστάσεων για ολοκληρωμένη λειτουργία τους, για να γίνει σύνθεση του σχολικού με τον εξωσχολικό αθλητισμό, για να γίνουν τα σχολεία μας κυψέλες πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών
  • Ριζική αναθεώρηση κι ενίσχυση της σχολικής κτιριακής πολιτικής, με την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων, που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, με κλειστές αίθουσες άθλησης και χώρους ανάπτυξης πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων και με προτεραιότητα στην άμεση κατασκευή σύγχρονων Νηπιαγωγείων και σχολείων ΑΜεΑ.
  • Αντισεισμική θωράκιση και πυρασφάλεια των σχολικών κτιρίων
  • Αύξηση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης από τους Κ.Α.Π. και την Σ.Α.Τ.Α. για την ακώλυτη λειτουργία, τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων».