Χωρίς αυξητικές τάσεις συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία στην Αχαΐα με τα εμβόλια να ξεπερνούν σε καθημερινή βάση σχεδόν τα 2.000 και να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 2.700 με 2.900.

Όμως υπάρχουν μέρες που ο αριθμός των εμβολίων πέφτει πιο χαμηλά από τον μέσο όρο, όπως για παράδειγμα την Πέμπτη που σε όλη την Αχαΐα έγιναν 2.234, με μόλις 216 από αυτά να αφορούν την πρώτη δόση.

Τα περισσότερα – ως συνήθως – είχαν να κάνουν με την τρίτη δόση (στις 20 Ιανουαρίου έγιναν 1.517), ενώ και η δεύτερη δόση κινείται με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς.

Το σύνολο των πλήρως εμβολιασμένων αντιστοιχεί στον αριθμό των 200.384 (έως τις 20 του μήνα), δηλαδή το ποσοστό της ανοσίας μόλις που πλησιάζει το 70% (για την ακρίβεια είναι στο 68%).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Παρά το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο τους, ούτε και αυτό ήταν ένα τόσο μεγάλο κίνητρο για τους ηλικιωμένους για να προχωρήσουν στην πρώτη δόση.   

Η διαφορά μεταξύ της αναμνηστικής δόσης και της πρώτης είναι τουλάχιστον 1 προς 4 και ουσιαστικά οι ρυθμοί της διαδικασίας των εμβολίων κρατούνται σε ένα επίπεδο λόγω των ήδη εμβολιασμένων (αυτών δηλαδή που έχουν κάνει τις δυο δόσεις) και όχι από αυτούς που είναι διστακτικοί.

Με λίγα λόγια ούτε οι διστακτικοί, ούτε πολύ περισσότερο οι αρνητές έχουν πειστεί για το εμβόλιο την ίδια ώρα που σε άλλες περιοχές της επικράτειας το ποσοστό της ανοσίας είναι κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω.

Στην Αχαΐα το κίνημα των αντιεμβολιαστών παραμένει ισχυρό και έτσι τα ποσοστά της περιφερειακής ενότητας στην εμβολιαστική διαδικασία είναι από μέτρια έως και χαμηλά, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, τα πρόστιμα και την εμφάνιση της Όμικρον στοιχεία που έδωσαν μια ώθηση στα εμβόλια.

Ως εκεί όμως. Ο χειμώνας, εφόσον συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, θα βγει με την Αχαΐα να μην φτάνει το 80% της ανοσίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει ήδη πιάσει πάνω από 85% για να επιτύχει τον στόχο της. Και όλο αυτό σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης εκτός της Όμικρον, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς, η Αχαΐα θα είναι εκτεθειμένη…