Το θέμα έχει «παγώσει», αλλά ο δήμος της Πάτρας δεν το έχει παρατήσει.

Ο λόγος για το δημοτικό αποτεφρωτήριο, ένα έργο που οι διαδικασίες και μόνο για να μπει κάποια στιγμή στην τελική ευθεία έχουν περάσει από σαράντα κύματα.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος το έργο θα προχωρήσει και το δημοτικό αποτεφρωτήριο κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί έστω και με καθυστέρηση αφού με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

Πού βρισκόμαστε όμως σε αυτή τη φάση; Το αποτεφρωτήριο είναι να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που κατόρθωσε να πάρει ο δήμος, μέσα από την διαδικασία του πλειστηριασμού λόγω των χρημάτων που χρωστούσε ο ΒΙΟΠΑ στον εργολάβο.

Πλέον ο μεγάλος βραχνάς και το εμπόδιο που υπήρχε για αυτό το έργο έχει ξεπεραστεί. Αυτό που μένει είναι να γίνουν οριστικές μελέτες του έργου, με τους αρχιτέκτονες που είχαν κάνει την προμελέτη να βραβεύονται σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η μελέτη θα προκηρυχθεί εκ νέου, με βάση τους όρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα θα παραμένει ερωτηματικό ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που αφορά την χρηματοδότηση του.

Μέχρι ώρας δεν έχει βρεθεί πρόγραμμα για το έργο, όμως αυτό, είναι κάτι που θα λύσει ο Δήμος, ενώ δεν αποκλείεται ένα μέρος του κοστολογίου να είναι από δικούς του πόρους, με δεδομένο ότι σε μία μακροπρόθεσμη προοπτική το αποτεφρωτήριο θα φέρει τα χρήματα πίσω.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα είναι ιδιωτικό και βρίσκεται στην Ριτσώνα. Το αποτεφρωτήριο της Πάτρας θα είναι πιθανότατα το πρώτο δημοτικό στην επικράτεια και προφανώς θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν την καύση των νεκρών τους.

Μέχρι ώρας, πέρα από την Ριτσώνα, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που αναγκάζεται για αυτόν τον λόγο να πάει στην Βουλγαρία όπου βρίσκεται και εκεί αποτεφρωτήριο.

Πάντως, το έργο ήδη είχε ξεσηκώσει ορισμένες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής και κυρίως εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς κύκλους.