Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ιερείς της Πάτρας το περασμένο χρονικό διάστημα έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και ορισμένοι από αυτούς έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία, επιμένουν στην στάση τους για το εμβόλιο.

Μάλιστα, τις προάλλες ένας από τους θεωρούμενους σκληροπυρηνικούς των αρνητών αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τονίζοντας πως ότι και να λέει o Σεβασμιότατος, ο ίδιος δεν θα αλλάξει θέση πάνω στο ζήτημα του εμβολίου και θα συνεχίσει τα κηρύγματα του, πιστεύοντας προφανώς ότι κάνει κάποιο ιεραποστολικό έργο.

Πέρα από τους γνωστούς αρνητές του εμβολίου που έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους μέσα από τις ομιλίες στις εκκλησίες που λειτουργούν, υπάρχουν και άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Μητροπολίτη, αλλά και έχουν θέσεις στη Μητρόπολη, μη έχοντας κάνει το εμβόλιο.

Ιερείς που έχουν μία πιο διακριτική στάση σε σύγκριση με τους 10-12 γνωστούς αρνητές κληρικούς, ωστόσο δεν είναι θετικοί στο εμβόλιο και διατηρούν τις αποστάσεις τους από την επίσημη θέση της Ιεράς Μητρόπολης και της Οικουμενικής Συνόδου.

Τι είναι όμως αυτό που κρατάει τους περισσότερους κληρικούς στο να είναι στα φανερά ή στα κρυφά κατά του εμβολίου, με πολλούς από αυτούς να επηρεάζουν πιστούς και κόσμο που τους ακούει στα κηρύγματα τους, αλλά και στο μυστήριο της εξομολόγησης;

Είναι ένα ερώτημα και αυτό. Πάντως, ο καθένας έχει το δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, όμως, από την άλλη δεν έχει το δικαίωμα να επηρεάζει κόσμο που κάνοντας το εμβόλιο θα μπορούσε να είχε σωθεί από τον κορωνοϊό.

Γιατί ένα μεγάλο μέρος των πιστών που τους ακούει είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας που σε περίπτωση που μολυνθούν το πιθανότερό είναι να αφήσουν και την τελευταία τους πνοή σε κάποιο νοσοκομείο.

Ίσως για αυτό η Ιερά Μητρόπολη, σύμφωνα με αρκετούς, θα έπρεπε να πάρει πιο αυστηρά μέτρα για τους αρνητές ιερείς, όπως έκαναν και άλλες Μητροπόλεις. Συμπερασματικά, η περίπτωση των κληρικών και της εκκλησίας είναι σίγουρα μία απόδειξη του πόσο έχει αποτύχει η πολιτική της πολιτείας και της κυβέρνησης πάνω στο θέμα των εμβολιασμών.