Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του Covid-19 στην Ελλάδα, η έκρηξη των κρουσμάτων με την είσοδο του νέου έτους αποτύπωσε σε αριθμούς το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει αταλάντευτα στην πολιτική εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας ιεραρχώντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων ψηλότερα από την προστασία της κοινωνίας, μη λαμβάνοντας κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζόμενων, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Η πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων έφερε τις ατελείωτες ουρές για ένα δωρεάν PCR τεστ μαζί με τον εξανεμισμό των μισθών για self tests και rapid tests όσο ταυτόχρονα στηνόταν ένα πεδίο κερδοσκοπίας πάνω στις σχετικές τιμές.

Στον κλάδο της έρευνας και της διδασκαλίας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα η κατάσταση ήδη πριν τις γιορτές ήταν εκρηκτική. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ερευνητές/τριες και διδάσκοντες/σσες στήριξαν την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία συχνά ρισκάροντας την υγεία τους. Ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 50.000, το Υπουργείο προχωράει στο άνοιγμα των Πανεπιστημίων με τη δια ζώσης εκπαίδευση, την επιστροφή στους χώρους εργασίας και τη διεξαγωγή των εξεταστικών (με τη συμβολή και του έκτακτου διδακτικού προσωπικού) χωρίς καμία μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων ερευνητών/ριων και συμβασιούχων διδασκόντων/ουσών. Ειδικά για τους/ις διδάσκοντες/ουσες και τους/ις φοιτητές/ριες στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν με ΜΜΕ (κτελ, τρένο, αεροπλάνο) όπου, η διασπορά του ιού είναι εκτεταμένη και τα μέτρα πρόληψης ελλιπή αν όχι ανύπαρκτα, η έκθεση των εργαζομένων σε μη ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες είναι καθημερινή πραγματικότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η εσπευσμένη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως στις σχολές, όσο και οι εξαγγελίες για την κατάθεση νέου νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα τους επόμενους μήνες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεση κλιμάκωση του αγώνα από πλευράς των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κατεύθυνση αγωνιστικού συντονισμού σωματείων, συλλόγων, συλλογικοτήτων και προγραμματισμός πανεργατικής απεργίας για να ηττηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης από το μαχόμενο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, να βγούμε μπροστά για την υπεράσπιση της ζωής της υγείας, της ελευθερίας.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, διεκδικούμε:

- Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, δημιουργία κλινών ΜΕΘ, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση.

- Δωρεάν rapid τεστ από τον ΕΟΔΥ στους χώρους των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και τους/ις φοιτητές/ριες, διοικητικούς και μέλη ΔΕΠ, δωρεάν συνταγογράφηση μοριακών τεστ για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Ουσιαστική δημόσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

-Ασφαλής, δια ζώσης λειτουργία των ιδρυμάτων που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία για όλους τους φοιτητές και εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς σε άτομα ή οικείους τους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

- Εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Πρόσληψη ιατρών εργασίας σε κάθε ίδρυμα/ερευνητικό κέντρο.

- Παροχή δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας, διασφάλιση επαρκούς αερισμού, συνεχής καθαρισμός και εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό

- Ενίσχυση των υποδομών για την αποφυγή του συνωστισμού στους χώρους εργασίας αλλά και στις αίθουσες όπου διεξάγονται οι εξεταστικές. Πύκνωση των δρομολογίων ΜΜΜ.

- Όλες/οι οι εργαζόμενες/οι που νοσούν να πάρουν αναρρωτική άδεια και να μην μπουν σε καθεστώς τηλεργασίας.

-Όχι στα πρόστιμα, τις διαθεσιμότητες, τα αυταρχικά μέτρα στο όνομα της πανδημίας.

- Εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και την υγεία, όχι για στρατό, αστυνομία, ΜΜΕ.

- Έρευνα προσανατολισμένη στη στήριξη και ενημέρωση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με ελεύθερη πρόσβαση στα επιστημονικά αποτελέσματα και κατάργηση των πατεντών.

Συμμετέχουμε:

- Στη μέρα δράσης για την προστασία της Δημόσιας υγείας και την προστασία των εργαζόμενων κατά την πανδημία που οργανώνεται για τις 22 Ιανουαρίου, με συλλαλητήριο στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου. Καλούμε σωματεία και συνδικάτα να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις.