Τις ετήσιες λίστες τους με τους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα τα Tripadvisor Travellers Choice Awards, με αρκετά μέρη στην Ελλάδα να κατακτούν υψηλές θέσεις σε διαφορετικές κατηγορίες.

Σημαντικότερη η διάκριση της Κρήτης που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης για την τρέχουσα χρονιά, ενώ στην αντίστοιχη παγκόσμια λίστα το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας «προσγειώθηκε» στην πέμπτη θέση. Στη λίστα με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, η Αθήνα αλλά και η Κέρκυρα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη κατέκτησε την 14η θέση στις προτιμήσεις των τουριστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το 2022, ενώ η δεύτερη βρέθηκε στην 16η θέση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια ανάδειξης των συγκεκριμένων προορισμών είναι κάθε χρόνο τα εξής: η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των κριτικών που έχουν ανέβει για τον κάθε προορισμό ξεχωριστά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου του 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021.

Για τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή λίστα κατέχει το Λονδίνο, το οποίο παράλληλα κατέκτησε τη δεύτερη θέση και στην παγκόσμια κατάταξη, χάνοντας την κορυφή από το Ντουμπάι, τον πιο αγαπητό προορισμό στον κόσμο, σύμφωνα με τις συνολικές προτιμήσεις των χρηστών της πλατφόρμας Tripadvisor.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το 2022 θα είναι η τουριστική χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη θα θριαμβεύσει. Κι αυτό γιατί η Ρώμη, το Παρίσι και η Βαρκελώνη βρίσκονται στην τρίτη, την πέμπτη και την έκτη θέση, αντίστοιχα, με την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία να βρίσκεται στη θέση με τον αριθμό 4.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της έγκριτης ιστοσελίδας Tripadvisor, ο αριθμός ταξιδιωτών θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2022, σε σχέση με το αρκετά πιο «ήσυχο» 2021. Έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως το 78% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν τα ταξιδέψουν αποκλειστικά για αναψυχή μέσα στη φετινή χρονιά, ένα νούμερο που ξεπερνά ακόμα και το ποσοστό εκείνων που ταξίδευαν για διακοπές την περίοδο πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με αντίστοιχες μελέτες το 2019 μόλις το 72% των κατοίκων της Βρετανίας ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους.

«Καθώς ο κόσμος επιστρέφει δυναμικά στα ταξίδια, οι προτεραιότητες αλλάζουν και οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν όλο και πιο έντονες εμπειρίες στα ταξίδια τους, εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες. Ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα, το 70% απάντησε πως βασικότερο ζητούμενο σε ένα ταξίδι δεν είναι άλλο από την “εξερεύνηση νέων προορισμών”», δηλώνει ο Steven Paganelli, επικεφαλής διαχείρισης προορισμών στο Tripadvisor.

Την ίδια στιγμή, η Κρήτη έχει καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές των ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο και χάρη στις παραλίες της. Στο Top 30 με τις κορυφαίες παραλίες για το 2021, σύμφωνα με την αντίστοιχη λίστα του Tripadvisor, ο αγαπημένος Μπάλος και το φημισμένο Ελαφονήσι στα Χανιά, καταλαμβάνουν τις θέσεις 21 και 24 θέση, αντίστοιχα.

Αυτοί είναι οι 25 πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για το 2022:

(1) Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

(2) Κρήτη, Ελλάδα,

(3) Ρώμη, Ιταλία

(4) Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

(5) Παρίσι, Γαλλία

(6) Βαρκελώνη, Ισπανία

(7) Τενερίφη, Ισπανία

(8) Κορσική, Γαλλία

(9) Εδιμβούργο, Μεγάλη Βρετανία

(10) Φλωρεντία, Ιταλία

(11) Μαδρίτη, Ισπανία

(12) Λισαβόνα, Πορτογαλία

(13) Άμστερνταμ, Ολλανδία

(14) Αθήνα, Ελλάδα

(15) Πόρτο, Πορτογαλία

(16) Κέρκυρα, Ελλάδα

(17) Μαδέιρα, Πορτογαλία

(18) Βενετία, Ιταλία

(19) Πράγα, Τσεχία

(20) Λίβερπουλ, Βρετανία

(21) Μάλτα, Μάλτα

(22) Μπελέκ, Tουρκία

(23) Βουδαπέστη Ουγγαρία

(24) Κρακοβία Πολωνία

(25) Δουβλίνο Ιρλανδία

Αυτοί είναι οι 25 πιο δημοφιλείς παγκόσμιοι προορισμοί για το 2022

(1) Nτουμπάι, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

(2) Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

(3) Κανκούν, Mεξικό

(4) Μπαλί, Ινδονησία

(5) Κρήτη, Ελλάδα

(6) Ρώμη, Ιταλία

(7) Κάμπο Σαν Λούκας, Μεξικό

(8) Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

(9) Παρίσι, Γαλλία

(10) Χουργκάντα, Αίγυπτος

(11) Βαρκελώνη, Ισπανία

(12) Μαρρακές, Μαροκο

(13) Τενερίφη, Ισπανία

(14) Κορσική, Γαλλία

(15) Νέο Δελχί, Ινδία

(16) Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

(17) Εδιμβούργο, Μεγάλη Βρετανία

(18) Φλωρεντία,Ιταλία

(19) Τζαϊπούρ, Iνδία

(20) Κούσκο, Περού

(21) Μπανγόγκ, Ταϊλάνδη

(22) Ντόχα, Κατάρ

(23) Πουκέτ, Ταϊλάνδη

(24) Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

(25) Λας Βέγκας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής