Ανάγκη για να σταματήσει η Ξερόλακκα να λειτουργεί αφού ήδη εδώ και πάνω από τρία χρόνια βρίσκεται σε επίπεδο κορεσμού και όμως δέχεται ακόμα σκουπίδια, έχοντας φτάσει πλέον στα όρια της.

Η κατάσταση πλέον είναι κάτι παραπάνω από οριακή και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γεμίσουμε από σκουπίδια στους δρόμους της Πάτρας αφού κανείς δεν θα γνωρίζει που θα μπορούν να ταφούν.

Η Ξερόλακκα κινδυνεύει να ξεχειλίσει αφού η επέκταση που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, κτίζοντας επί της ουσίας ένα παραπάνω τοίχωμα, έχει και αυτή κορεστεί και δεν αντέχει άλλο.

Επιπλέον παρεμβάσεις για να χωρέσουν και νέοι τόνοι από σκουπίδια δεν είναι δυνατόν να γίνουν, σε έναν χώρο που δεν αντέχει άλλο βάρος απορριμμάτων. Τι μπορεί να γίνει; Να προχωρήσει το έργο για την κατασκευή και την δημιουργία του Εργοστασίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Φλόκα.

Μόνο το ΧΥΤΑ Φλόκα στην Δυτική Αχαΐα μπορεί να δώσει μία ανάσα αυτή τη στιγμή στην Ξερόλακκα και μια οριστική λύση στο διαφαινόμενο πρόβλημα σκουπιδιών που αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί η Πάτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι.

Περιθώρια αναμονής για να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του Εργοστασίου δεν υπάρχουν για την Πάτρα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την μεταφορά των σκουπιδιών της αχαϊκής πρωτεύουσας στο Φλόκα.


Πότε δημοπρατείται το Εργοστάσιο

Τι γίνεται όμως με το έργο για την κατασκευή αυτή του Εργοστασίου;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νομού Αχαΐας η δημοπράτηση του αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2022 αφού η χρηματοδότηση του έργου έχει εγκριθεί με βάση τη μελέτη που έχει γίνει.

Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει ήδη τις διαδικασίες για την έναρξη του έργου, βλέποντας πίσω από αυτή την καθυστέρηση παιχνίδια μεγάλων εργολαβικών και τεχνικών εταιρειών που θέλουν να το αναλάβουν.

Το θέμα των σκουπιδιών και της διαχείρισης τους είναι ένα από τα βασικά αιτήματα που θα θέσει η δημοτική αρχή στο υπόμνημα που θα παραδώσει στα κυβερνητικά στελέχη και στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της μηχανοκίνητης πορείας από την Πάτρα στην πλατεία Συντάγματος, στις 29 Ιανουαρίου.