Τα κρούσματα μπορεί να έχουν παρουσιάσει μία πτώση το τελευταίο διάστημα όμως τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στα αστικά λύματα της Πάτρας από τον ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, δείχνουν το μέγεθος της διασποράς.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, ο αριθμός των κρουσμάτων βγαίνει μέσα από τα τεστ και τα λύματα δεν έχουν σχέση με τα αποτελέσματα των τεστ αυτών.

«Εμείς μετράμε το μέγεθος του ιικού φορτίου που δείχνει την διάσταση της διασποράς και που στην περίπτωση της Πάτρας αποτυπώνει μία κατάσταση η οποία κάθε άλλο από το θα πρέπει να μας εφησυχάζει, αλλά το αντίθετο να μας κρατάει σε εγρήγορση» τονίζει ο κ. Βανταράκης.

Η αύξηση του +281% στα αστικά λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας φανερώνει το μέγεθος της διασποράς αφού μιλάμε για ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιικό φορτίο που συνεχίζει να έχει μια αυξητική τάση για πάνω από δύο μήνες.

«Είναι η όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα που τα αποτελέσματα μέσα από τα δείγματα των λυμάτων έχουν μία αυξητική τάση, τάση που αποτυπώνει την διασπορά που υπάρχει στην ανοικτή κοινότητα.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει επιβαρυμένο ανεξάρτητα από τα κρούσματα που προκύπτουν μέσα από τα τεστ και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τις συγκεντρώσεις και αυξάνοντας την εμβολιαστική διαδικασία.

Γενικότερα χρειάζεται να προσέχουμε και να παραμένουμε σε εγρήγορση αφού η πανδημία και η κατάσταση που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει ακόμα τελειώσει».