Πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ είναι η ζημιά που έχει καταγραφεί στην Μαρίνα της Πάτρας μετά από τις μεγάλες κακοκαιρίες που έγιναν τον περασμένο μήνα και που είχαν σαν αποτέλεσμα να κάνουν ακόμα πιο τραγική την κατάσταση στον χώρο.

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί αφορούν τις τρεις πλωτές εξέδρες που υπήρχαν, την καταστροφή των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών δικτύων, την αποκατάσταση και την ενίσχυση στον κυματοθραύστη, την επισκευή του χώρου συντήρησης σκαφών και την συντήρηση των σταθερών εξεδρών. 

Για την αποκατάσταση των ζημιών έχει σχηματιστεί τεχνικό δελτίο που έχει δοθεί ήδη στην Περιφέρεια και πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για το πως θα δώσει τους απαιτούμενους πόρους για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες. 

Ζημιές όμως εξαιτίας της κακοκαιρίας και της έλλειψης υποδομών στην Μαρίνα έχουν γίνει και στα σκάφη που φιλοξενούνταν στον χώρο, με τους ιδιοκτήτες να αναμένεται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον Δήμο, πόσο μάλλον από τη στιγμή που πληρώνουν μίσθωμα για να αγκυροβολούν τα σκάφη τους εκεί.

Η κατάσταση στην Μαρίνα μετά από τα κύματα κακοκαιρίας που την έπληξαν είναι ακόμα ποιο δύσκολη αφού ήδη ο χώρος είχε αρκετά προβλήματα και ουσιαστικά δεν μπορούσε να δεχθεί νέα σκάφη.

Πλέον μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά από τα σκάφη έχουν αποχωρήσει από τον χώρο, αφού η Μαρίνα δεν διαθέτει τις προβλεπόμενες συνθήκες ασφαλείας.

Έχει μείνει πλήρως ανοχύρωτη και με ένα πιθανό κύμα μιας νέας κακοκαιρίας, υπάρχει ο φόβος μεγαλύτερων ακόμα ζημιών στα σκάφη που βρίσκονται εκεί.

Τα σκάφη αποχωρούν για άλλους λιμενικούς χώρους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις απώλειες του δημοτικού ταμείου που παίρνει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από τα σκάφη που αγκυροβολούν στην Μαρίνα.

"Εκτός" και αυτό το καλοκαίρι

Άλλωστε, με τις καταστροφές που έχουν γίνει, οι θέσεις στον χώρο της Μαρίνας έχουν γίνει ακόμα λιγότερες. Κι όλα αυτά πηγαίνουν αρκετά πίσω την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος για την αναβάθμιση της Μαρίνας, κάνοντας ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις την προηγούμενη χρονιά.

Το ζήτημα είναι πλέον τι θα γίνει εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν όπου ο θαλάσσιος τουρισμός και το γιότινγκ αναμένεται να φτάσει και φέτος στο κόκκινο στα υπόλοιπα μέρη της επικράτειας. Η Πάτρα για ένα ακόμα καλοκαίρι, εφόσον η Μαρίνα, παραμένει σε αυτή την κατάσταση, θα μείνει εκτός…