Η δια ζώσης εξεταστική περίοδος έφερε πίσω στην Πάτρα τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτοί με την σειρά τους έδωσαν και πάλι ζωή στην πόλη, στα καφέ της, κυρίως στα αναγνωστήρια της.

Τα αναγνωστήρια - καφέ της Πάτρας, οι χώροι δηλαδή που πηγαίνουν οι φοιτητές για να διαβάσουν και να μελετήσουν μαζί με τους φίλους τους, πίνοντας τον καφέ τους και βγαίνοντας από την απομόνωση του σπιτιού τους, γέμισαν ξανά από κόσμο.

Το γεγονός αυτό θύμισε εποχές προ πανδημίας. Οι φοιτητές έχοντας μαζί τους φορητούς υπολογιστές τους, τις σημειώσεις τους και όλα τα σχετικά, κάθονται με τις ώρες στα αναγνωστήρια και μελετούν.

Είναι μια τάση που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία για τις ημέρες της εξεταστικής, με τους φοιτητές να επιλέγουν τα αναγνωστήρια από το σπίτι τους, βλέποντας εκεί περισσότερο κόσμο και έχοντας τη συνεργασία των φίλων τους που σπουδάζουν μαζί.

Στους χώρους αυτούς τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα, καθώς δικαίωμα εισόδου έχουν μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο τους, με τους εμβολιασμένους στην κατηγορία των φοιτητών να είναι πάνω από 85%.

Έτσι, μπορεί η νύχτα στην Πάτρα να παραμένει έρημη και η πόλη άδεια, λόγω των μέτρων της απαγόρευσης της μουσικής και του περιορισμένου ωραρίου, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, όμως τουλάχιστον, με την επιστροφή των φοιτητών, ύστερα από τις γιορτές, πήραν ζωή οι χώροι των αναγνωστηρίων και τα καφέ.