Το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε χθες, 18 Ιανουαρίου, τους 14 αντιπροέδρους, μεταξύ αυτών η Εύα Καϊλή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατόπιν της χθεσινής εκλογής της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, σύμφωνα με τη διαδικασία, ακολούθησε η εκλογή των αντιπροέδρων του θεσμού. Οι αντιπρόεδροι σύμφωνα με τον κανονισμό είναι 14.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Ευρωβουλής, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων υποβάλλονται με τον ίδιο τρόπο όπως και για το αξίωμα του προέδρου, δηλαδή είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από μια ομάδα βουλευτών που φθάνει το χαμηλό ελάχιστο όριο (1/20 των ευρωβουλευτών).
Μέχρι τρεις ψηφοφορίες για να εκλεγούν οι 14

Οι αντιπρόεδροι εκλέγονται σε κοινή ψηφοφορία, με απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες ψήφους είναι μικρότερος του 14, διεξάγεται δεύτερος γύρος, υπό τους ίδιους όρους. Εάν απαιτείται τρίτη ψηφοφορία για την πλήρωση του Προεδρείου, για τις θέσεις που απομένουν αρκεί η απλή πλειοψηφία. Οι Κοσμήτορες εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο.
Ρόλος των Αντιπροέδρων

Οι 14 Αντιπρόεδροι και οι πέντε Κοσμήτορες, μαζί με τον πρόεδρο, αποτελούν το προεδρείο του Κοινοβουλίου. Το προεδρείο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Εκτός από τον ρόλο τους στο Προεδρείο, οι αντιπρόεδροι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πρόεδρο, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο. Οι Κοσμήτορες ασχολούνται με διοικητικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα τους ίδιους τους ευρωβουλευτές και είναι συμβουλευτικά μέλη του Προεδρείου.

Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των οι αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογής Προέδρου.

Εννέα αντιπρόεδροι εξελέγησαν στην πρώτη ψηφοφορία και τρεις στη δεύτερη. Οι δύο τελευταίες έδρες καλύφθηκαν κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
Αποτελέσματα πρώτης ψηφοφορίας

Με εκλογικό όριο για απόλυτη πλειοψηφία τις 341 ψήφους, στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 9 ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή.

1.Othmar KARAS (ΕΛΚ, Αυστρία) 536
ψήφοι
2. Pina PICIERNO (Σοσιαλιστές, Ιταλία) 527
3. Pedro SILVA PEREIRA (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) 517
ψήφοι
4. Ewa KOPACZ (ΕΛΚ, Πολωνία) 467
5. Εύα ΚΑΪΛΗ (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) 454
6. Evelyn REGNER (Σοσιαλιστές, Αυστρία) 434
7. Rainer WIELAND (ΕΛΚ, Γερμανία) 432
8. Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία) 426
9. Dita CHARANZOVÁ (Renew, Τσεχία) 406

Στον πρώτο γύρο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης έλαβε 299 ψήφους και δεν έπιασε το εκλογικό όριο.
Αποτελέσματα δεύτερης ψηφοφορίας

Με εκλογικό όριο για απόλυτη πλειοψηφία τις 346 ψήφους, στον δεύτερο γύρο εξελέγησαν 3 ευρωβουλευτές.

10. Michal ŠIMEČKA (Renew, Σλοβακία) 494
11. Nicola BEER (Renew, Γερμανία) 410
12. Roberts ZůLE (Συντηρητικοί, Λετονία) 403

Στον δεύτερο γύρο ο Παπαδημούλης έλαβε μόλις 329 ψήφους και δεν έπιασε ξανά το εκλογικό όριο.
3η ψηφοφορία και «φαρμακερή» για Παπαδημούλη

Με εκλογικό όριο τις 658 ψήφους κι ενώ από όλη τη διαδικασία είχαν αποσυρθεί 2 υποψήφιοι, στην τελευταία ψηφοφορία αναδείχθηκαν οι δύο πρώτοι σε ψηφους από σύνολο 4 υποψηφίων, μεταξύ των νικητών και ο Παπαδημούλης.

13. Δημήτριος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα) 492
14. Heidi HAUTALA (Πράσινοι, Φινλανδία) 384