Κάθετα αντίθετες είναι η Σύγκλητος και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, με την μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τονίζοντας ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο για την φύλαξη στα Πανεπιστήμια, θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει πάρει η Σύγκλητος, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το Πανεπιστήμιο Πατρών (σε αντίθεση με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και πρυτανείες) δεν είναι διόλου αντίθετο στην φύλαξη των Πανεπιστημίων.

Αυτό όμως που έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, όσο και η Σύγκλητος, είναι ότι η φύλαξη αυτή θα πρέπει να είναι υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών και των οργάνων του και όχι από την αστυνομία.

Το ιδανικό, σύμφωνα με το σκεπτικό της Συγκλήτου, θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα φύλαξης για τα Πανεπιστήμια το οποίο θα υπάγεται στην διαχείριση των αρμοδίων οργάνων του κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος (και όχι της αστυνομίας), έχοντας ωστόσο την ανάλογη εκπαίδευση για να προφυλάσσει τους χώρους μιας ιδιαίτερης περίπτωσης όπως είναι το κάθε Πανεπιστήμιο και την ανάλογη συμπεριφορά, καθώς θα απευθύνεται σε φοιτητές και σε νεαρές ηλικίες.

Από εκεί και πέρα εφόσον, ακόμα και με την ύπαρξη αυτού του ειδικού σώματος, σημειώνονται βανδαλισμοί, παραβατικότητα ή ακόμα και ποινικές πράξεις, τότε την ευθύνη θα την έχει ο πρύτανης ή τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου που θα συγκαλούνται από τον Εισαγγελέα. Παρόμοια ειδικά σώματα υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση προτίμησε την εύκολη λύση προχωρώντας στην πρόσληψη 400 φυλάκων που ουσιαστικά θα ανήκουν στην αστυνομία και που ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με κύκλους του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Πάτρας αυτό που χρειάζεται για τη φύλαξη και την προστασία του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιούπολης είναι η ενίσχυση της υπάρχουσας φύλαξης, η μείωση των εισόδων – εξόδων και η τοποθέτηση καμερών σε διάφορα σημεία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σχέδιο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που είχε παγώσει για αρκετούς μήνες, βγαίνει ξανά από το συρτάρι του υπουργείου, θέλοντας να προχωρήσει από τον Φεβρουάριο κιόλας στην υλοποίηση του. Όμως μέχρι ώρας το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση επ’ αυτού.