Η πανδημία της Covid-19 απέχει πολύ από το να λήξει, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας κατά του αφηγήματος ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι σημαντικά ηπιότερη κι έχει εξαλείψει την απειλή που συνιστά ο κορωνοϊός.

«Η Όμικρον ίσως να είναι κατά μέσο όρο λιγότερο σφοδρή, αλλά το αφήγημα ότι είναι μια ήπια νόσος είναι παραπλανητικό», υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς από τα κεντρικά του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Μην απατάσθε: η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους κι ακόμη και τα λιγότερα σοβαρά περιστατικά πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία», συμπλήρωσε στην παρέμβασή, την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Ο ΓΓ του ΠΟΥ τόνισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε 18 εκατ. νέα κρούσματα ανά την υφήλιο την περασμένη εβδομάδα και προειδοποίησε τους ηγέτες των κρατών ότι «με την απίστευτη αύξηση της Όμικρον παγκοσμίως είναι πιθανόν να προκύψουν νέες παραλλαγές, λόγος για τον οποίο παραμένει ζωτικής σημασίας η ιχνηλάτηση και η ταυτοποίηση των στελεχών. Παραμένω ιδιαίτερα ανήσυχος για τις πολλές χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καθώς οι άνθρωποι κινδυνεύουν πολλές φορές περισσότερο με βαριά νόσηση και θάνατο όταν είναι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιν, προειδοποίησε ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων ειδικά σε χώρες όπου έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι άνθρωποι. «Μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των μεμονωμένων παραλλαγών, οδηγεί σε αναπόφευκτη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων», τόνισε.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει στην Ευρώπη καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στη Γηραιά Ήπειρο. Στη Δανία καταγράφηκε νέο ρεκόρ 33.493 κρουσμάτων της Covid-19 χθες και στην Ιταλία 228.179 από 83.403 το αμέσως προηγούμενο 24ωρο.

Η Γαλλία στο μεταξύ κατέγραψε χθες Τρίτη 464.769 νέα κρούσματα, αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σύγκριση με εκείνο της Δευτέρας (102.144) και ημερήσιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Οι μολύνσεις σε εβδομαδιαίο μέσο όρο έχουν ξεπεράσει πλέον τις 300.000 ημερησίως στη χώρα. Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση είναι σε κόντρα με συνδικαλιστικά όργανα εκπαιδευτικών, που καλούν σε δεύτερη μεγάλη απεργία αυτή την εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αριθμό των τεστ και τα πρωτόκολλα καραντίνας, που όπως υποστηρίζουν, προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το κύμα της Όμικρον ίσως έχει γνωρίσει την κορύφωσή του σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στην Ιρλανδία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί τα τελευταία 24ωρα με τον υπουργό Υγείας Στίβεν Ντόνελι να δηλώνει ότι μπορεί να χαλαρώσουν περί τα τέλη του μήνα τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αλλά και στην Ισπανία τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αρχίσει να πέφτει για πρώτη φορά από την έναρξη του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, αν και ειδικοί προειδοποιούν να μη δίνεται τόση έμφαση μόνον στα δεδομένα αυτά. Την ίδια ώρα στη Βρετανία η κυβέρνηση Τζόνσον ετοιμάζεται για επαναξιολόγηση σήμερα των μέτρων καθώς υποχωρεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα.