Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας.

Μάλιστα πλησιάζουμε πάρα πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσής της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο για την Ευρώπη περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Ορισμένοι διαγιγνώσκονται θετικοί στην Όμικρον χωρίς να εμφανίζουν την παραμικρή ένδειξη, αλλά υπάρχουν ορισμένα βασικά συμπτώματα που δείχνουν ότι κάποιος πιθανώς έχει προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του SARS-CoV-2. Η συγκεκριμένη εκδοχή του ιού εμφανίζεται περισσότερο ως κρυολόγημα, ειδικά στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Είναι ηπιότερη – στο μεγαλύτερο βαθμό στους εμβολιασμένους – κι είναι αρκετά δύσκολο να χρειαστεί κανείς κάτι παραπάνω από μερικές μέρες ανάρρωση στο σπίτι για να την ξεπεράσει. Αλλά σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή με κάποιο άτομο που ευάλωτο, το οποίο μπορεί να νοσήσει βαρύτερα, καλό είναι να γνωρίζουμε τις ενδείξεις ότι πιθανώς να είμαστε φορείς της μετάλλαξης Όμικρον. Τα δύο βασικά συμπτώματα, σύμφωνα με ειδικούς είναι η καταρροή και ο πονοκέφαλος.

Τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα της Ομικρον

Όπως υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πληροφορικής της Υγείας του University College London, Αϊρίν Πίτερσεν στη βρετανική εφημερίδα Independent, «η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων, αλλά ίσως είναι και τα πρώτα – και μοναδικά – της Covid-19. Ως εκ τούτου, αν εμφανίζετε τέτοια συμπτώματα, θα σας προέτρεπα να κάνετε rapid test για δύο 24ωρα».

Συνολικά περίπου 20 συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν αποκαλυφθεί ως τα πιθανότερα να εμφανίσει κάποιος, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων. Από αυτά που κατέγραψαν στην εφαρμογή Zoe Covid στη Βρετανία ασθενείς της Όμικρον, τα πέντε πρώτα παραμένουν το συνάχι, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος. Άλλα συμπτώματα στα συχνότερα είκοσι περιλαμβάνουν βραχνάδα στη φωνή, ρίγη, θολούρα στον εγκέφαλο, αίσθημα ζάλης, ανορεξία και κατάπτωση.

Τα συμπτώματα της Όμικρον φαίνεται ότι εμφανίζονται ταχύτερα σε σύγκριση με την Δέλτα και με μικρότερη περίοδο επώασης. Άτομα που βιώνουν τέτοια συμπτώματα πιθανώς θα τα εμφανίσουν δύο έως πέντε 24ωρα μετά την έκθεσή τους στον ιό. Μια σειρά μελετών δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλα στελέχη του κορωνοϊού για τους εμβολιασμένους, με την πρώτη επίσημη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι κατά 50% έως 70% χαμηλότερος από ό,τι με την Δέλτα.