Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στον κυβερνοχώρο προκαλούν αυξανόμενη απαίτηση για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ξεκαθαρίσει πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η Μόσχα ξεπεράσει τα όρια, σχολιάζει το Politico.

Η ανησυχία μεγαλώνει και γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την ανάπτυξη άνω των 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποκινεί τη δημιουργία του προσχήματος, που θα της επιτρέψει να εισβάλλει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει για την αντίδρασή της με την επιβολή κυρώσεων που θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία για αντίποινα με κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Ο κίνδυνος που υπάρχει, υπογραμμίστηκε με ένα μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων που οδήγησαν στην κατάρρευση και στην αχρήστευση περισσότερων από δέκα κυβερνητικών ηλεκτρονικών σελίδων την περασμένη Παρασκευή.

Από την άλλη μεριά, εδώ και χρόνια, ειδικοί στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ έχουν καλέσει για την ουσιαστική ανάγκη ενίσχυσης της αποτροπής κατά ενδεχόμενης ρωσικής επιθετικότητας στον κυβερνοχώρο, από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι προσπάθειες που έγιναν για την αποτροπή ηλεκτρονικών εισβολών στο παρελθόν μέσω της επιβολής κυρώσεων, της άσκησης διώξεων κατά κακόβουλων προγραμματιστών, αλλά και της απέλασης Ρώσων διπλωματών έχουν αποτύχει στον περιορισμό των κυβερνοεπιθέσεων ή των κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων για την απόσπαση λύτρων που ενεργοποιούνται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την άποψη μερικών διευθυντικών στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το στοιχείο που λείπει εντοπίζεται στην απουσία ενός ξεκάθαρου μηνύματος από την Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα για μία ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση κατά αμερικανικών στόχων στρατηγικής σημασίας, όπως το αμερικανικό δίκτυο διανομής ενέργειας.