Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Η Μετσόλα εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, όπως αναμενόταν. Η πρώτη μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΕΚ, εκλέγεται ευρωβουλευτής από το 2013. «Αχίλλειος πτέρνα» της Μετσόλα θεωρείται η μη ξεκάθαρη θέση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα η γνωστή αντίθεσή της στην άμβλωση.

Πρώην δικηγόρος και απόφοιτος του College of Europe η Μετσόλα υπηρέτησε ως νομική ακόλουθος στο γραφείο της Μάλτας στην ΕΕ από το 2004 μέχρι το 2012 και ως νομική σύμβουλος της Κάθριν Άστον, πρώην εκπροσώπου της ΕυρωπαΪκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, ενώ μιλά άπταιστα ιταλικά και γαλλικά.

Παντρεμένη από το 2005 με τον Φινλανδό Ούκο Μετσόλα απέκτησε μαζί του τέσσερις γιους ηλικίας από 14 έως τεσσάρων ετών, τον Λούκα, τον Άλεκ, τον Μαρκ και τον Κρίστιαν. Λάτρης της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι» η Μετσόλα αγωνίζεται καθημερινά για να πείσει τους γιους της να μην στρογγυλοκάθονται μπροστά στη μικρή οθόνη. Η ίδια δηλώνει άνθρωπος της δράσης, των έργων, αφού οι γονείς της της έμαθαν να αγωνίζεται για ό,τι θέλει να αλλάξει στη βάση του συνθήματος: «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως όπου μπορείς».

Η Μετσόλα έχει τη φήμη εργασιομανούς πολιτικού, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για τις φιλοδοξίες της, που σύμφωνα με ορισμένους φθάνουν μέχρι τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν μελλοντικά.