Στο 70% εκτιμάται ότι έχει φτάσει το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι Αχαιοί που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις φτάνουν τους 199.000 στον αριθμό, ενώ ο μέσος όρος των εμβολιασμών σε καθημερινή βάση είναι κοντά στα 2.800 με 2.900 εμβόλια.

Τα περισσότερα από αυτά αφορούν την τρίτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός του πληθυσμού της Αχαΐας εξακολουθεί να αντιστέκεται στο να κάνει το εμβόλιο. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί καν φτάνει το ποσοστό του 30% στην Αχαΐα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι άτομα άνω των 60 ετών, μια ηλικιακή κατηγορία που αποδεικνύεται δύσπιστη στο να πάει να κάνει το εμβόλιο της και που ασφαλώς είναι πιο ευάλωτη, καθώς αν μολυνθεί, το πιθανότερο είναι να νοσήσει σοβαρά και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 60.000.  Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί από κορωνοϊό από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ένα διάστημα που η θνητότητα ήταν σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, έχει να κάνει με άτομα άνω των 60 ετών που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Πλέον οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί πέρα από τους κινδύνους που έχουν για την υγεία τους αφού η Όμικρον είναι αρκετά μεταδοτική και ενδεχομένως θανατηφόρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αντιμετωπίζουν και το πρόστιμο των 100 ευρώ για κάθε μήνα, μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή.

Πώς θα μπαίνει το πρόστιμο των 100 ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηναία βάση τα πρόστιμα σε πρόσωπα που παρά την υποχρέωσή τους, δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τη 16η ημέρα κάθε μήνα.

Για την πρώτη φορά, αυτό θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί το πρόστιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται μετά από την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τον κατάλογο θα εξαιρούνται πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσα από την ψηφιακή πύλη και θα εμφανίζονται στις οφειλές.