Μόνο τα εμπορικά καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας ήταν ανοικτά την Κυριακή. Κυρίως στο εμπορικό ιστορικό κέντρο της πόλης, στους δρόμους της Ρήγα Φεραίου, της Μαιζώνος, της Αγίου Νικολάου και της Κορίνθου.

Τα υπόλοιπα καταστήματα έμειναν με κατεβασμένα τα ρολά, με τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν την στάση που ακολουθεί ο Εμπορικός Σύλλογος και ο φορέας τους που αρνείται να συμβιβαστεί με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Κρίνοντας από την κίνηση που είχαν και αυτή την Κυριακή τα καταστήματα που άνοιξαν, δεν υπήρχε και κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να κάνουν κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος κατέβηκε στην Πάτρα για να κάνει την βόλτα του και να απολαύσει τον καφέ του, παρά για να πάει να ψωνίσει.

Κι έτσι ενώ οι δρόμοι του κέντρου της Πάτρας, αλλά και οι πλατείες της είχαν αρκετό κόσμο, η κίνηση στα μαγαζιά ήταν υποτονική. Όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες μέρες. Η υποτονική κίνηση και ενώ οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει είναι ένα στοιχείο που ανησυχεί αρκετά την αγορά και τους επαγγελματίες.

Ύστερα από μια ελάχιστη κίνηση που είχαν τα μαγαζιά κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με την πτώση να φτάνει στο 30% και το σύνολο της χρονιάς που έφυγε να βγάζει ένα αρνητικό πρόσημο, έρχονται και οι εκπτώσεις που κάποτε έδιναν μία ανάσα στην αγορά και μία τόνωση της κίνησης.

Πλέον αυτή η τόνωση δεν υπάρχει, τουλάχιστον για την ώρα. Πολλά από τα εμπορικά μαγαζιά έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα πακτωλό υποχρεώσεων που μεγαλώνει συνεχώς αντί να μικραίνει και μπροστά στο επικείμενο κύμα των λογαριασμών που έρχονται από την ΔΕΗ και από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, είναι έτοιμα να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Σφίγγει η "θηλειά" χρεών και λογαριασμών

Αν οι εκπτώσεις δεν πάνε καλά και έχοντας ήδη ένα βάρος ληξιπρόθεσμων επιταγών και συναλλαγματικών που έχει διογκωθεί, πιέζονται ασφυκτικά πλέον και δεν γνωρίζουν αν θα αντέξουν να μείνουν όρθια τους επόμενους μήνες.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν κατά τη διάρκεια του νέου έτους ένα τσουνάμι λουκέτων αν κάτι δεν αλλάξει στη συνέχεια και δεν υπάρξει μία στήριξη από το κράτος στο λιανικό εμπόριο.

Ήδη κάνοντας κάποιος μια βόλτα στο κέντρο θα δει νέα καταστήματα που έχουν κλείσει, βάζοντας την επιγραφή του ενοικιάζεται στην τζαμαρία τους. Τόσο στους εμπορικούς δρόμους, όσο και στους περιφερειακούς έξω από το κέντρο.

Το 2022, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα είναι η χρονιά που θα φανούν από τη μία οι πληγές της καραντίνας και οι επιπτώσεις της πανδημίας και από την άλλη η θηλειά που βάζει στο λαιμό των επαγγελματιών η ενεργειακή κρίση.