Αρχές του 2022 και η Τουρκία αποφάσισε να αλλάξει την Αγγλική (και ως εκ τούτου διεθνή) ονομασία της, από Turkey σε  Türkiye, όπως ακριβώς προφέρεται δηλαδή και από τους Τούρκους. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η απλή εξήγηση, την οποίαν διαβάζω σε αναλύσεις είναι πως η αλλαγή αυτή έγινε προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα της Τουρκίας και να διαφοροποιηθεί από την συνωνυμία με τη γνωστή μας γαλοπούλα (turkey με μικρό ταυ ονομάζεται το συμπαθές και άτυχο κάποια εποχή του χρόνου πτηνό). Κατά συνέπεια να δειχθεί και να τονισθεί πως η Τουρκία αλλάζει και αναμορφώνεται.

Κατ΄ αρχάς να σημειώσω πως το Türkiye είναι κατά τη γνώμη μου μακράν ωραιότερο από το Turkey. Πιο καλαίσθητο οπτικά και περισσότερο εύηχο. Τουλάχιστον αυτό εκτιμώ και εάν επρόκειτο να ερωτηθώ θα ενέκρινα. Αλλά…

Σύμφωνα με τον Ιουδαϊκό μυστικισμό, αλλάζοντας το όνομά σου, αλλάζεις και τη μοίρα σου. Οι θρύλοι αναφέρουν πως ο οι αστρολόγοι της εποχής είχαν “διαβάσει” το ωροσκόπιο του Αβράμ (με ένα αλφα) και είχαν προβλέψει πως δεν θα αποκτούσε ποτέ του γιό, το ίδιο και η Σάρα.

Όταν όμως έφτασε 99 ετών ο Θεός τον διαβεβαίωσε πως το ωροσκόπιο εκείνο αφορούσε τον Αβράμ και τη Σάρα και πως τους άλλαξε τα ονόματα και πλέον και τη μοίρα τους: Αβραάμ με δύο άλφα και Σάρρα με δύο ρω.

Δεν γνωρίζω πότε υπογράφηκε αυτή η επίσημα αλλαγή, η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη νωρίτερα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά εάν συνέβη μεταξύ 11-12 Ιανουαρίου 2022 συμπίπτει  στο Ιουδαϊκό ημερολόγιο με την 9-10 του μηνός Σεβάτ (5782), πολύ σημαντικές ημερομηνίες “λειτουργίας θαυμάτων” και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σκέψη ή επιθυμία εκφραστεί τότε έχει δυνατότητα εκπλήρωσης.

Φυσικά όλα τα προηγούμενα είναι εικασίες και δεν μπορώ να γνωρίζω εάν υπήρχαν στο μυαλό κάποιου ή απλώς είναι συμπτώσεις ή το πιθανότερο τεχνικό θέμα και δεν υπονοώ και τίποτα –το τονίζω-. Περισσότερο μία διαφορετική προσέγγιση σε ένα ενδιαφέρον θέμα.