Προς απέλαση οδεύει ο Νόβακ Τζόκοβιτς καθώς το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της νομικής του ομάδας για ανατροπή της απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης Αλεξ Χοκ, ο οποίος είχε ακυρώσει τη βίζα του Σέβρου Τενίστα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς παραμένει σε ισχύ, τερματίζοντας έτσι το πολυήμερο θρίλερ.

Εντός της ημέρας το δικαστήριο θα δημοσιοποιήσει και το πλήρες σκεπτικό της απόφασής του, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η απόφαση των τριών δικαστών ήταν ομόφωνη κaι ως εκ τούτου ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου δεν θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Australian Open και να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο Grand Slam στην καριέρα του.

Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές

Κεντρικό επιχείρημα των δικηγόρων του Τζόκοβιτς στην προηγηθείσα ακροαματική διαδικασία ήταν ότι η παρουσία και συμμετοχή του Σέρβου τενίστα στο Australian Open δεν ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και αίσθημα.

«Αν υπήρχε βάση για να σκεφτεί κανείς ότι η παρουσία και η συμμετοχή του κ. Τζόκοβιτς σε ένα τουρνουά τένις θα μπορούσε με τον όποιο τρόπο να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα κατά του εμβολιασμού, θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα συνοδευόταν από διαμαρτυρίες ή συγκεντρώσεις. Πέρυσι αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Open και σε άλλα μεγάλα τουρνουά σε όλο τον κόσμο και δεν προκάλεσε τίποτα», είπε σχετικά ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ.
Αντίθετα, όπως πρόσθεσε ο δικηγόρος του, η πιθανή απέλαση του Τζόκοβιτς μπορεί να τονώσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις διαμαρτυρίες.

«Σύμβολο των αντιεμβολιστών»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο δικηγόρος Στέφεν Λόιντ, υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς «έχει γίνει πλέον σύμβολο για τις ομάδες των αντιεμβολιαστών».

«Τι ρόλο θα μπορούσε λοιπόν να παίξει το γεγονός ότι κάποιος με το status και τη σημασία του Tζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία σε μια εποχή που ο εμβολιασμός αποτελεί ζήτημα», διερωτήθηκε.

Είναι σαν ο Τζόκοβιτς να εγκρίνει και να υιοθετεί ένα εμπορικό προϊόν, είπε ακόμη ο δικηγόρος υποστηρίζοντας ότι οι αντιεμβολιαστές επωφελούνται από τη «δημοφιλία και την ιδιότητα του τενίστα».

«Δικαίως ή αδίκως θεωρείται ότι υποστηρίζει μια αντι-εμβολιαστική άποψη. Και η παρουσία του εδώ φαίνεται να συμβάλει σε αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν αντι-εμβολιαστές», πρόσθεσε.