Η απαγόρευση της μουσικής και το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου στα καταστήματα, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, δεν έχει απλά μειώσει την κίνηση στην εστίαση, αλλά έχει ερημώσει ολόκληρες γειτονιές της Πάτρας που το βράδυ έπαιρναν ζωή.

Πρόκειται για γειτονιές που αποτελούν γνωστές πιάτσες μαγαζιών και αγαπημένα στέκια της νεολαίας της Πάτρας, αλλά και των φοιτητών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι ο πεζόδρομος της Ηφαίστου και η πλατεία Μαρκάτο.

Ο πεζόδρομος της Ηφαίστου έχει χαρακτηριστεί ως η Πλάκα της Πάτρας από τη στιγμή που τα μαγαζιά μετά από κοινή σύμπραξη μεταξύ τους, εδώ και μερικά χρόνια, έβγαλαν τα τραπεζάκια τους έξω.

Η Ηφαίστου αγαπήθηκε από τη νεολαία από τότε, έγινε το αγαπημένο στέκι των φοιτητών και η γειτονιά ζωντάνεψε. Πλέον με τα μέτρα απαγόρευσης της μουσικής και το περιορισμένο ωράριο η Ηφαίστου τείνει να μετατραπεί στην κατάσταση που ήταν πριν, ένας έρημος δρόμος που δεν υπήρχε τίποτα που να του δίνει ζωή.

Ειδικότερα τις νυχτερινές ώρες εδώ και δύο εβδομάδες επικρατεί ερημιά. Βλέπετε, τα περισσότερα από τα καταστήματα της Ηφαίστου έχουν τη βάση την λειτουργία τους τις βραδινές ώρες και η δουλειά τους στηρίζεται από τις 8 το βράδυ και μετά.

Χωρίς μουσική όμως και με ωράριο έως τις 12 το βράδυ τι να κάνουν; Δεν είναι νυχτερινά καταστήματα με βάση την άδεια λειτουργίας τους, όμως στη νύχτα στηρίζονται.

Μάλιστα ορισμένα από αυτά, βλέποντας την κατάσταση που υπάρχει,  επέλεξαν να μην ανοίγουν καν όλο αυτό το διάστημα που ισχύουν τα μέτρα αυτά αφού έτσι και αλλιώς τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες δεν έχουν κίνηση.

Τα ίδια πάνω - κάτω ισχύουν και για τα μαγαζιά της γειτονικής πλατείας του Μαρκάτο, αλλά πολλές από τις ταβέρνες και τα τσιπουράδικα των γύρω δρόμων που κάθε χειμώνα ήταν γεμάτα από κόσμο. Όπως ισχύουν και για την περιοχή του Κάστρου.

Κάνοντας μια βόλτα από την Ηφαίστου και τη Γεροκωστοπούλου θα διαπιστώσει πράγματι κανείς ότι τα μαγαζιά που λειτουργούν αυτές τις μέρες είναι δύο τρία που στηρίζονται κυρίως στον καφέ.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα αποκτήσουν και πάλι ζωή αυτές οι γειτονιές της Πάτρας. Το ζήτημα είναι πώς και πότε θα αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που αυτό το διάστημα είτε έμειναν κλειστές, είτε υπολειτουργούσαν…