Μετά από τα κοινόχρηστα ποδήλατα που δεν πήγαν και τόσο καλά εξαιτίας των βανδαλισμών που έγιναν στο σύστημα των ηλεκτρικών σταθμών, ο δήμος επιχειρεί να προχωρήσει στην δημιουργία ενός άλλου δικτύου, στην κατεύθυνση της πράσινης πόλης και της μείωσης της διέλευσης των οχημάτων από το ιστορικό κέντρο.

Πρόκειται για το δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων που σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, είναι ένα έργο που θα προχωρήσει άμεσα αφού είναι να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής ο δήμος θα προχωρήσει στην υποβολή πρότασης για την χρηματοδότηση του έργου που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο και έχει προϋπολογισμό 434.000 ευρώ.

Τα ποδήλατα θα εγκατασταθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης τους οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος και φόρτισης, δηλαδή, όσο διάστημα είναι κλειδωμένα στον σταθμό θα φορτίζονται.

Οι δημότες αφού γίνονται μέλη του αυτοματοποιημένου συστήματος, έχοντας αντίστοιχη κάρτα – δελτίο θα μπορούν να παίρνουν το ποδήλατο για όση ώρα θέλουν και στη συνέχεια να το επιστρέφουν σε ένα από τα σημεία σταθμούς που θα έχει επιλέξει ο δήμος.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, σύγχρονης μορφής που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων, ενώ το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αποφυγή των βανδαλισμών και των φθορών στο σύστημα, με τους αρμοδίους να εξετάζουν τρόπους και προτάσεις έτσι ώστε τα ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα να παραμένουν στην καθημερινότητα της ζωής της πόλης και να μην είναι ένα πυροτέχνημα.


Για αυτόν τον σκοπό στο πλαίσιο του έργου θα προσληφθεί ειδικός σύμβουλος που θα παρακολουθεί και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για όλες τις δράσεις που αφορούν την μικροκινητικότητα εντός της πόλης.

Η μικροκινητικότητα είναι η σύγχρονη τάση της εποχής για τα μεγάλα αστικά κέντρα και ταυτίζεται με την πράσινη μετακίνηση, τη μείωση του κυκλοφοριακού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ήδη αρκετές πόλεις σε όλη την επικράτεια έχουν εγκαταστήσει σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων, μεταξύ αυτών και το Αγρίνιο. 

Η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, η δημιουργία του ποδηλατόδρομου και το δίκτυο των κάθετων ποδηλατοδρόμων στο ιστορικό κέντρο είναι έργα που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος τα επόμενα χρόνια είναι μια ιδανική συγκυρία.