Την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις. 

Σε συνέντευξή  του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» σχολίασε την τουρκική επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου λέγοντας πως η γείτονα δηλητηριάζει συνεχώς το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών καθώς «ξεπερνώντας κάθε διπλωματική πρακτική δεν διστάζει να επιτεθεί σε πρόσωπα και Θεσμούς».

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως η Τουρκία ναρκοθετεί κάθε προοπτική διαλόγου εξηγώντας: «μας απειλεί με πόλεμο (casus belli) στην περίπτωση που ασκήσουμε το νόμιμο κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση χωρικών υδάτων. Μας ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών την ώρα που στα τουρκικά παράλια έχει παρατάξει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο. Με αυτούς τους όρους δεν νοείται καλή γειτονία και διάλογος».

Αναφορικά με την συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Ερντογάν με ευρωπαίους διπλωμάτες υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος «Θα πρέπει να εξηγήσει στην Ε.Ε. μια σειρά πραγμάτων, όπως για παράδειγμα τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Τέλος, επανέλαβε πως «Αυτό που οφείλει να κάνει κάθε σοβαρή χώρα, και η Ελλάδα το κάνει είναι να ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ σε διπλωματική και αμυντικό επίπεδο. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».