Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 33 ήταν τα σχολεία που την Παρασκευή ήταν σε καθεστώς κατάληψης, με τους μαθητές να αρνούνται να κάνουν μάθημα και να μην περνούν στις τάξεις τους, τονίζοντας ότι τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού είναι ελάχιστα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες 33 σχολεία την τελευταία ημέρα της εβδομάδας ήταν σε καθεστώς κατάληψης, ένας αριθμός αρκετά υψηλός που θύμισε σε πολλούς το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στις αρχές της σχολικής χρονιάς, αλλά και της περασμένης σχολικής περιόδου εξαιτίας της πανδημίας. 

Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία είναι από την Πάτρα.  Όπως υποστηρίζει πάντως ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι κινητοποιήσεις αυτές δεν έχουν κανένα νόημα. «Θεωρώ δεν είναι τα μέτρα προστασίας που οδηγούν στις καταλήψεις.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτές τις κινητοποιήσεις αφού το σύστημα που έχει εφαρμόσει το υπουργείο και τα συνεχόμενα τεστ μας έχει δείξει έως τώρα ότι έχει τη δυναμική για να ελέγχεται και να περιορίζεται η διασπορά στις σχολικές κοινότητες».

Λιγοστεύουν τα κρούσματα συνεχώς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ζέρβα ο αριθμός των κρουσμάτων σε μαθητές στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζει μία συνεχώς φθίνουσα πορεία.

Από τα 545 κρούσματα που εντοπίστηκαν την πρώτη μέρα των σχολείων, την δεύτερη υπήρξαν 162, την τρίτη 64, την τέταρτη 56 και την πέμπτη 73 και αυτό επειδή ήταν η μέρα των αποτελεσμάτων των self test.

«Αυτό που μας ζητούν στην ουσία όσοι κάνουν αυτές τις κινητοποιήσεις είναι να μην ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με το άνοιγμα των σχολείων όλα αυτά τα παιδιά που εντοπίστηκαν θετικά δεν θα είχαν διαπιστώσει ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Θα πήγαιναν σε άλλα μέρη, που δεν θα είχαν τόσο αυστηρά πρωτόκολλα και θα μολύναν τους γύρω τους. Τα σχολεία και οι κοινότητες τους με τα μέτρα που εφαρμόζονται και τα συνεχόμενα self τεστ δεν αποτελούν χώρους διασποράς και εξάπλωσης του ιού».

Καταγγελίες από γονείς για καθηγητές

Ο κ. Ζέρβας το προχωρά ακόμα περισσότερο. «Στο γραφείο μου έχουν έρθει καταγγελίες από γονείς που λένε ότι πίσω από τις καταλήψεις υπάρχουν συνάδελφοι καθηγητές, εγώ όμως ούτε υποστηρίζω κάτι τέτοιο, ούτε το πιστεύω.

Όμως από τη μία τα παιδιά κάνουν καταλήψεις, από την άλλη, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων τους, οι καθηγητές αρνούνται να κάνουν τηλεκπαίδευση. Τι πρέπει να γίνει οπότε;».

Μένει να δούμε αν το κύμα καταλήψεων αυτό είναι παρωδικό ή αν συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα…