Κι ενώ το Πατρινό Καρναβάλι βρίσκεται στον «αέρα», με την τελετή έναρξης να έχει ματαιωθεί (ή στην καλύτερη περίπτωση αναβληθεί) και την διεξαγωγή των παρελάσεων του τελευταίου Σαββατοκύριακου, να μοιάζει με θαύμα η πραγματοποίηση τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, ταξιδιωτικά γραφεία ετοιμάζουν εκδρομές για την Πάτρα λόγω της μεγάλης γιορτής της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψη των Πατρινών που τα σχολίασαν σε αναρτήσεις τους στο facebook, τουλάχιστον δύο ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προγραμματίσει εκδρομές για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού στην Πάτρα, καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αυτές.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι παρά την κατάσταση που ζούμε, τα κρούσματα και της διοργάνωσης που προχωρά με βάση τις προθέσεις της πανδημίας και του ιού, υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον από εκδρομείς που ρωτούν λεπτομέρειες και πληροφορίες.

Στην περιγραφή της πρώτης εκδρομής που έχει έδρα γραφείο της Νέας Μάκρης διαβάζουμε τα εξής: «Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί. Ενδιάμεση στάση για καφέ καθοδόν και στη συνέχεια άφιξη στην Πάτρα, όπου θα παραμείνουμε για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις και τη μεγάλη παρέλαση του ξακουστού Πατρινού Καρναβαλιού.

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση καρναβαλιού στην Ελλάδα, που αριθμεί περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας. Αφού παρακολουθήσουμε το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου το βράδυ, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής με ενδιάμεση στάση καθοδόν. Άφιξη αργά το βράδυ με τις καλύτερες αναμνήσεις». Το κόστος της είναι στα 20 ευρώ.

H δεύτερη εκδρομή

Στην δεύτερη περιγραφή οι υπεύθυνοι του γραφείου αναφέρουν τα εξής: «Αναχώρηση στις 8:00 για την Πάτρα, με ενδιάμεση στάση για καφέ στον Ισθμό της Κορίνθου. Άφιξη στην Πάτρα για να παρακολουθήσουμε την τελευταία μέρα του μεγαλύτερου καρναβαλιού της Ελλάδας.

Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά στη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του.

Μετρά 190 χρόνια ιστορίας και η δημιουργία του οφείλεται σε πρόσμειξη διάφορων πολιτιστικών στοιχείων: α) πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα του ελλαδικού χώρου και της Πάτρας, β) επιρροές από τη Δυτική Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία και τα γειτονικά Επτάνησα, γ) καινοτομίες που προέκυψαν στη διάρκεια καρναβαλικών εορτασμών στην Πάτρα.

Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Θα παρακολουθήσουμε τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα γεμάτοι από εικόνες από τα πολύχρωμα χαρούμενα δρώμενα που παρακολουθήσαμε. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση». Το κόστος της εκδρομής είναι στα 18 ευρώ.


Κι από Θεσσαλονίκη!

Τέλος υπάρχει και γραφείο από την Θεσσαλονίκη που με φόντο το καρναβάλι προτείνει μία τριήμερο εκδρομή επισκέψεις στα Καλάβρυτα, την Αγία Λαύρα και την Αρχαία Ολυμπία.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Πατρινό Καρναβάλι σε Special Offer! 119€ +φόροι! Φέτος τον Μάρτιο διασκεδάζουμε ξανά στο πιο ζωντανό και πολύχρωμο Καρναβάλι της Ελλάδας!».  Και δεν είναι τα μόνα γραφεία σε όλη την επικράτεια που διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδρομές στην Πάτρα το τριήμερο του καρναβαλιού.

Το όλο θέμα επιβεβαιώνει την μεγάλη εξωστρέφεια και το κύρος του Πατρινού Καρναβαλιού ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας και δείχνει στην πόλη και στους ταγούς της ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάτι θα πρέπει να γίνει στην Πάτρα εκείνες τις μέρες.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της πανδημίας και του κορωνοϊού. Το καρναβάλι της πόλης άλλωστε θα πρέπει να το καθορίζει η ίδια η πόλη, ο δήμος και οι καρναβαλιστές του, βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Καμία επιτροπή και κανένας ιός.