Μετά από την διεξοδική συζήτηση στην Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε με μοναδικό θέμα τις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις του Χειμερινού Εξαμήνου, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με παρισταμένους την Υπουργό, τον Υφυπουργό και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ.κ. Νίκη Κεραμέως, Άγγελο Συρίγο και Απόστολο Δημητρόπουλο αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία του εξαμήνου δια ζώσης με αυξημένα μέτρα προστασίας για την ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας επισημαίνει, ότι θα τηρηθεί με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο κατά την διάρκεια των εξετάσεων και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν σε βαθμό απειλητικό για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα θα τεθεί εκ νέου το θέμα και η Πρυτανική Αρχή θα πράξει τα δέοντα.

Δυνατότητα να εξεταστούν στα μαθήματα που είχαν δηλώσει και δεν εξετάστηκαν λόγω νόσησης από Sars-Cov 2 θα έχουν οι φοιτητές σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου ή σε άλλη ημερομηνία. Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται με φυσική παρουσία. Οι φοιτητές που νοσούν με λοίμωξη, δεν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε απομόνωση σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο απομόνωσης. Η απουσία τους λόγω νόσησης θα προκύπτει μέσω της καταγραφής τους στην πλατφόρμα edupass. Όλοι οι φοιτητές που προσέρχονται στο Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. για τη συμμετοχή τους σε γραπτές ή προφορικές εξετάσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα edupass (https://edupass.gov.gr), εάν δεν έχουν ήδη υποβάλει σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία υποχρεωτικώς απουσίαζαν, σε άλλη ημερομηνία που θα οριστεί με επιμέλεια του διδάσκοντος. Η συμμετοχή στις εξετάσεις πραγματοποιείται υποχρεωτικά κατόπιν επίδειξης ενός εκ των κάτωθι: πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, εξέτασης PCR έως εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εξέτασης rapid test έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης του μαθήματος. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή, ενώ συστήνεται η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή ΚN95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας. (https://www.minedu.gov.gr/news/51121-10-01-22-odigies-sxetika-me-ti-dieksagogi-tis-eksetastikis-periodou-tou-xeimerinoy-eksaminou-sta-anotata-ekpaideftika-idrymata)

Αναθεωρημένες Οδηγίες Απομόνωσης και Καραντίνας Κρουσμάτων COVID
Στο σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/ygeionomiko-protokollo-covid-19-kai-orismos-ypefthynon-gia-tin-efarmogi-tou/ έχουν αναρτηθεί αναθεωρημένες οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας κρουσμάτων COVID, για την ενημέρωση σας.

Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής ο Καθηγητής/ Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Δ. Δαμάσκος
Με την διάκριση του Αντεπιστέλλοντος Μέλους του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής τιμήθηκε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Δημήτριος Δαμάσκος με απόφαση της 143ης Συνάντησης των Μελών του Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στις 6 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται σε επιστήμονες των οποίων η συμβολή στον τομέα της Αρχαιολογίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα μέλη του Ινστιτούτου είναι διακεκριμένοι μελετητές που κατέχουν αναγνωρισμένη θέση σε κάποιον κλάδο της αρχαιολογίας ή στις τέχνες και τις επιστήμες που σχετίζονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της εκπαίδευσης, της συντήρησης και των μουσείων. Προκειμένου να τους απονεμηθεί αυτή η διάκριση, τα μέλη προτείνονται από τους συναδέλφους τους και εκλέγονται κατόπιν ψηφοφορίας του Συμβουλίου https://www.archaeological.org/. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη διάκριση του Καθηγητή Δημήτρη Δαμάσκου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών γιατί αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την επιστημονική αρτιότητα και την Αριστεία του Διδακτικού Προσωπικού του.