Πολλοί πίστευαν ότι η ακρίβεια τουλάχιστον στα είδη τροφίμων,  θα σταματούσε μέχρι το τέλος  του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς που ασχολούνται με το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που προέρχονται από επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος της τροφοδοτικής αλυσίδας του λιανικού εμπορίου τροφίμων, κοιτάζοντας τα τιμολόγια που πήραν από τους προμηθευτές τους για να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων τους, υπάρχει μια αύξηση σε όλα τα είδη.

Αύξηση όχι σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες, αλλά σε σύγκριση με τα τιμολόγια που είχαν πάρει από τις προηγούμενες προμήθειες που είχαν παραγγείλει. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το ράλι της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά πρόκειται να συνεχιστεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα φτάσει.

Οι αυξήσεις των τιμών στις νέες παραγγελίες των καταστημάτων λιανικών τροφίμων ξεκινούν από το 10% και φτάνουν έως το 20% και το 25%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, στην ενεργειακή κρίση, στο μεταφορικό κόστος, αλλά και σε ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων στην διεθνή αγορά, όπως για παράδειγμα στα δημητριακά.

Το ζήτημα για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο του εμπορίου τροφίμων, τα μεγάλα και τα μίνι σούπερ μάρκετ είναι κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις στα προϊόντα τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την αγοραστική τους κίνηση και την κατανάλωση.

Το 30% των νοικοκυριών σε κατάσταση φτώχειας

Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί, με το 30% των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΣΑ, να είναι σε κατάσταση φτώχειας και να θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις που είχαν γίνει (από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά), είχαν απορροφηθεί σε ένα σημαντικό ποσοστό τους από τα σούπερ μάρκετ και από τα καταστήματα τροφίμων. Κάτι που όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό, αφού η τακτική αυτή θα οδηγήσει στη μη βιωσιμότητα τους. 

Όλα αυτά τη στιγμή που η αγορά είδε την κυβέρνηση να αρνείται την μείωση του ΦΠΑ στα είδη που έχουν 24% να πηγαίνει στο 20%, αλλά να λέει όχι και σε αυτά με 13% για να πέσουν σε ένα μονοψήφιο νούμερο της τάξεως του 6%. 

Η αγορά όμως επιμένει ότι οι μειώσεις αυτές στο ΦΠΑ είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες είναι ανάγκη να πέσει και ο ειδικός φόρος σε καύσιμα και καφέ, προκειμένου να ανασάνουν επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.