Σε μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού και τη μετάλλαξη όμικρον, λαμβάνει η Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας υγειονομικής κάλυψης. Στα μέτρα περιλαμβάνεται ο περιορισμών του αριθμού των βουλευτών που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε όλες τις αίθουσες του κοινοβουλίου, η απολύμανση των χώρων με ειδικές συσκευές αλλά και ο περιορισμός των ταξιδιών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου στο εξωτερικό.

Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Μείωση αριθμού βουλευτών που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στις αίθουσες.100 για Ολομέλεια, 40 για Γερουσία, μόλις 6 για τις μικρότερες. Τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα με ειδικά φίλτρα
Περιορισμών ταξιδιών στο εξωτερικό (στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών αποστολών) και πάγωμα των επισκέψεων στις εκθέσεις που διατηρεί η Βουλή
Διεύρυνση της επιστολικής ψήφου και εγγραφή ομιλητών μέσω ενημέρωσης των κομμάτων και όχι προσωπικά στο σύστημα
Ενεργοποίηση τηλεργασίας σε ποσοστό ως και 50% στις υπηρεσίες της Βουλής που το επιτρέπουν (δεν μπορεί να γίνει πχ στην καθαριότητα)

Κάθε 15 μέρες θα γίνεται εκτίμηση των μέτρων

Παράλληλα με βάση την ενημέρωση του προέδρου, παραμένει ένας από το σύνολο των 300 βουλευτών που δεν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του, παρότι δικαιολογείται για λόγους υγείας. Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό πως και άλλα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας που δεν είχαν εμβολιαστεί, το έπραξαν μετά την έκλειψη του λόγου για τον οποίον απείχαν (πχ εγκυμοσύνη).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Βουλή θα συνεχίσει τον κυκλικό έλεγχο των κρουσμάτων με περιοδικά rapid test. Ήδη μετά τον πρώτο γύρο ελέγχων που πραγματοποιήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, εντοπίστηκαν 9 συνολικά κρούσματα σε υπαλλήλους και εργαζόμενους στο μέγαρο, σε συνολικά 293 τεστ.