Την εκτίμηση ότι σε 2 εβδομάδες από τώρα μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα διατύπωσε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στο μέλλον της πανδημίας στην Ελλάδα και την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Αφού τόνισε ότι «αφήσαμε πίσω τις προβλέψεις για 50.000 κρούσματα», ο καθηγητής υπογράμμισε ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση στα κρούσματα ήρθε κατά 8-10 ημέρες νωρίτερα και ότι «είμαστε σε φάση ύφεσης». «Σε 2 εβδομάδες από τώρα μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε, δε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι σήμερα θα καταγραφούν περίπου «22.000 και κάτι» κρούσματα, συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του Ιανουαρίου, «αν διατηρήσουμε τα μέτρα, κι αν τηρήσουμε όπως τα τηρήσαμε φοβούμενοι, μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών οδήγησε αυτό το κύμα και πέρασε πολύ συχνά ασυμπτωματικά την νόσο. «Τα κρούσματα ενδεχομένως να ήταν διπλάσια.»

«Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει μεγάλη δυνατότητα διασποράς, πρέπει να διατηρηθεί η έλλειψη επαφών», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι την περίοδο των εορτών, λόγω του φόβου «τελικά όλοι μαζεύτηκαν».

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε το εμβολιασμό», τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι η Omicron έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά, ο κίνδυνος νοσηλειών υπάρχει». Τέλος, σχολίασε πως «η τηλεργασία βοήθησε» και είπε ότι «η στρατηγική των πολλαπλών γραμμών άμυνας είναι η σωστή».