Μόνο με προσλήψεις μπορούν να καλυφτούν τα κενά των δασκάλων και των νηπιαγωγών που βρίσκονται σε... off από τα σχολεία εξαιτίας του κορωνοϊού, μένοντας σε καραντίνα.

Αυτό υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που γνωρίζουν μη έχοντας αντικαταστάτες πως αν εντέλει βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, αυτό θα σημαίνει ότι οι μαθητές τους θα μείνουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες χωρίς μαθήματα.

Γιατί σε κάθε τάξη υπάρχει ένας δάσκαλος και σε κάθε τμήμα νηπιαγωγείου ένας νηπιαγωγός. Χρειάζονται λοιπόν απαραίτητα προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας κανονικά και να υπάρξει μία ομαλότητα για τα παιδιά στα μαθήματα τους.

Τα όσα έχουν ειπωθεί για το κλείσιμο ολοήμερων σχολείων ώστε οι εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν να καλύπτουν τα κενά στα σχολεία των δασκάλων που έχουν νοσήσει, είναι μεσοβέζικες λύσεις, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου τους.

Άλλωστε, τα κενά στα δημοτικά σχολεία του νομού υπήρχαν από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και όσο δεν γίνονται προσλήψεις τόσο θα μεγαλώνουν αυτά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να διογκωθούν με την εμφάνιση της Όμικρον, τινάζοντας στον αέρα τα μαθήματα.

Ήδη μόνο από τις πρώτες δύο μέρες που άνοιξαν τα σχολεία απουσιάζουν συνολικά από τα μαθήματα 200 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, χωρίς καν να βάζουμε στο νούμερο αυτό και αυτούς που αναμένονται να βγουν θετικοί από την τρίτη μέρα.

Άλλοι από αυτούς είναι θετικοί στον κορωνοϊό, έχοντας μολυνθεί πριν από τις γιορτές και άλλοι νόσησαν όταν τα σχολεία άνοιξαν. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και έκατσαν στο σπίτι τους για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασκάλων η πρώτη εβδομάδα θα κλείσει με τουλάχιστον 300 εκπαιδευτικούς "off" στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία. Κι αυτό στην καλή περίπτωση που λέει ότι η ενδοσχολική διασπορά δεν θα επεκταθεί…