Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να δυναμώσουν τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

"Σε συνθήκες που εκτοξεύονται τα κρούσματα και αυξάνονται οι νοσηλείες και θανάτους, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας. 

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα είναι δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα, ξεπεράσαμε ήδη τους 20000 νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο μαζικός εμβολιασμός είναι καθηλωμένος.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα.

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών.

Πληρώνει τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω ότι κοστίζουν. Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειες τους όμως δεν αφορά τη πλειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται στις μεγάλες βιομηχανίες και στις μεγάλες αποθήκες, στα αμαξοστάσια και στις συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στα εργοτάξια, στην καθαριότητα και άλλες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκή προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Οι ευθύνες της αποτυπώνονται στην ουσιαστική εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης ιδιαίτερα με τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ αλλά και της ουσιαστικής – επιστημονικής ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. 

Δεν συμβιβαζόμαστε η ζωή και η υγεία των γυναικών και των οικογενειών μας να είναι  έρμαια των νόμων της αγοράς και του κέρδους των επιχειρηματικών κολοσσών, που υπερασπίζεται η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη

Σήμερα, τον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας, για μέτρα προστασίας των παιδιών στα σχολεία, των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με τα εργατικά σωματεία δυναμώνοντας το συλλογικό μας αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων του λαού. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΓΕΝΑΡΗ 2022 ΣΤΙΣ 18.30

Διεκδικούμε:

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες και μετανάστριες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
  • Οργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. 
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Άδειες ειδικού σκοπού σε όσες και όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Απαγόρευση αναστολών εργασιακών συμβάσεων και απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.
  • Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 
  • Κατάργηση της αντιεπιστημονικής, αντεργατικής, και επικίνδυνης οδηγίας από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον ιό SARS-CoV2 μετά από μόνο πέντε (5) μέρες.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των τριών νοσοκομείων της πόλης μας, των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, με δημιουργία νέων ΜΕΘ.
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ. Να επιταχθεί τώρα το νοσοκομείο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες" αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.