Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 698 κρούσματα της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού και θα ανακοινώσει νέα μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να καταπολεμήσει την εξάπλωσή της, όπως προανήγγειλε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.

Η Omicron έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε επίπεδα ρεκόρ σε κάποια τμήματα της δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, αλλά η παραλλαγή άργησε να κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, όπου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση των 41.335 που είχε καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεδομένα, τα οποία συνέλεξε το Reuters, δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από επιπλοκές της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας ξεπερνά τους 666.000 -ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Ενημερώνοντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης η Γκολίκοβα είπε ότι η χώρα πιθανόν να γνωρίσει «πολλαπλάσια» αύξηση νέων κρουσμάτων εξαιτίας της Omicron.

«Προετοιμάζουμε επιπλέον μέτρα για μια επείγουσα απάντηση. Η πρόταση θα διατυπωθεί ως το τέλος της εβδομάδας», είπε.

H Άννα Ποπόβα, η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει εξαψήφιος, αν δεν τηρούνται τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα.