Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα μια νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, περιλαμβανομένης της αύξησης της πρόσβασης σε τεστ ανίχνευσης της COVID-19, καθώς η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη Δευτέρα 1,35 εκατομμύρια νέες μολύνσεις κορωνοϊού, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και παγκοσμίως. Η Omicron υπολογίζεται πως ευθυνόταν για το 98,3% του συνόλου των νέων μολύνσεων στη χώρα έως τις 8 Ιανουαρίου, ανέφεραν χθες, Τρίτη, τα CDC.

Ο Λευκός Οίκος και ανώτατοι υγειονομικοί αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν χθες της κυβερνητικής απόκρισης στην κατακόρυφη άνοδο των μολύνσεων και των νοσηλειών.

Το τεράστιο κύμα μολύνσεων ανάγκασε τους Αμερικανούς να αναβάλουν τα ταξίδια και να κλείσουν τους χώρους εκδηλώσεων, και έχει διαταράξει τα σχέδια των μαθητών και των εκπαιδευτικών να επιστρέψουν στο σχολείο και των εργαζομένων στο γραφείο.

Αφού κατηγορήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ότι επικεντρώνει στους εμβολιασμούς σε βάρος του testing, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε πως θα αυξήσει τον αριθμό τεστ COVID-19 που είναι διαθέσιμος στα σχολεία κατά 10 εκατ. τον μήνα. Η κυβέρνηση εκτιμά πως θα βοηθήσει τα σχολεία να διπλασιάσουν και πλέον τον όγκο του testing σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021.

Πέντε εκατομμύρια δωρεάν τεστ rapid θα διανέμονται κάθε μήνα ώστε να βοηθήσουν τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μέχρι και τη 12η βαθμίδα (Κ-12) να παραμείνουν ανοικτά και η κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμη τη δυνατότητα των εργαστηρίων προκειμένου να διενεργούνται πέντε εκατομμύρια τεστ PCR τον μήνα για σχολεία.

Τα μέτρα λαμβάνονται καθώς ορισμένες σχολικές περιφέρειες επαναφέρουν την τηλεκπαίδευση προκειμένου να διαφύγουν το κύμα της Omicron.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών θα εργαστούν επίσης από κοινού με τις πολιτείες που ζητούν επιπλέον τεστ για σχολικές περιφέρειες, και οι πρώτες διανομές θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Επίσης, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα διασφαλίσουν πως εγκαταστάσεις διενέργειας τεστ θα μπορούν να υποστηρίξουν τις σχολικές μονάδες K-12, διασυνδέοντας τοπικές σχολικές περιφέρειες με παρόχους τεστ και προσφέροντας πλήρη αποζημίωση στα σχολεία που δημιουργούν διαγνωστικά προγράμματα και προγράμματα testing.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι προσπάθειές της μέχρι τώρα είχαν αποτέλεσμα το 96% των σχολείων να ανοίξει με διά ζώσης διδασκαλία αυτόν τον μήνα έναντι 46% των σχολείων τον Ιανουάριο του 2021.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε να καταστήσει διαθέσιμα 500 εκατ. τεστ rapid για την COVID-19 σε όλους τους Αμερικανούς τον Ιανουάριο, και είπε πως οι πολίτες θα μπορούν να παραγγείλουν αυτά τα τεστ μέσω ενός ομοσπονδιακού ιστότοπου αργότερα αυτόν τον μήνα.