Δεν πρόλαβαν να γυρίσουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα και ήδη καταγράφεται μπαράζ κρουσμάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόνο ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» τα κρούσματα φτάνουν τα 43 τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι περισσότεροι από αυτούς έχοντας πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να κάνουν γιορτές, επιστρέφοντας στην βάση τους, στην αχαϊκή πρωτεύουσα βγήκαν θετικοί, δείγμα και αυτό της μεταδοτικότητας της Όμικρον. Έτσι, περιόρισαν τις επαφές τους και αρκετοί ευτυχώς δεν πρόλαβαν να πάνε στο Πανεπιστήμιο που ξεκίνησε χθες δια ζώσης, με την εξεταστική περίοδο να πλησιάζει, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους διασποράς.

Όπως αναφέρουν στις συζητήσεις τους οι ίδιοι οι φοιτητές αρκετοί από τους φίλους τους είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ή είχαν επαφές με κρούσματα και βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μόλις την περασμένη Παρασκευή σε μάθημα Τμήματος του Πανεπιστημίου προσήλθαν στην αίθουσα 2 φοιτητές από τους 626 που είναι εγγεγραμμένοι.

Τα ενεργά κρούσματα για το συγκεκριμένο Τμήμα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» φτάνουν τα 43 τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο καθηγητής του εν λόγω μαθήματος, κατανοώντας τον κίνδυνο διασποράς, ενημέρωσε τους φοιτητές πως θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση των παραδόσεων του μαθήματος μόνον διαδικτυακά στην γνωστή εικονική αίθουσα της πλατφόρμας zoom.

Φοιτητής του Τμήματος δηλώνει στα «Φοιτητικά Νέα» ότι «Οι υγειονομικές συνθήκες είναι κωμικοτραγικές, αφού στα αμφιθέατρα καθόμαστε «αγκαλιά» γιατί ορισμένοι καθηγητές αρνούνται να φορέσουν μικρόφωνο και πρέπει να στριμωχνόμαστε στις πρώτες σειρές».

Ακόμη, επισημαίνει: «Επιπλέον, ορισμένοι καθηγητές έρχονται με υφασμάτινη μάσκα (!!!) και ορισμένοι φοιτητές δεν φοράνε μάσκα ούτε στο πηγούνι. Άλλοι δε έχουν τις μύτες εκτός κλπ. Προφανώς και παρατηρήσεις από συμφοιτητές πέφτουν κάτω και ορισμένοι καθηγητές επιλέγουν να μην τις σχολιάσουν καν. Παράλληλα, σε εργαστήριο, όπου οι αποστάσεις με τους διδάσκοντες είναι ανύπαρκτες και όπου αγγίζουμε τα ίδια όργανα, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δεν φοράνε καν μάσκα».

Καταλήγει λέγοντας στα «Φοιτητικά Νέα»: «Προφανώς και δεδομένων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιου είδους επίσημη καταγγελία καθώς αυτό θα μας τοποθετούσε απευθείας στο στόχαστρο με τις άμεσες συνέπειες αυτού. Προσωπικά όντας φοιτητής που προσέχει υπερβολικά πολύ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τέτοιες εικόνες με τρομοκρατούν, και η επιλεκτική άρνηση του υπουργείου παιδείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με θλίβει».

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το 85% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και ένα σημαντικό μέρος αυτού έχει κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που έχει πάρει το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προστασία της δημόσιας υγείας της ακαδημαϊκής κοινότητας παραμένουν αυστηρά, με υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή και αρνητικού rapid τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.